Articole și noutăți   Marţi, 24 Aprilie 2018

RankBrain

RankBrain este o tehnologie care utilizează inteligența artificială și care ajută gigantul Google să proceseze și să sorteze rezultatele din căutări în moduri nemaiîntâlnite până acum. Toți cei care sunt interesați de propriile rezultate din motoarele de căutare ar trebui să cunoască următoarele informații.

Ce este RankBrain și de ce este important ?

Parte componentă din algoritmul Google, RankBrain folosește învățarea automată (abilitatea mașinăriilor de a memora și învăța din datele intrate) pentru a determina cele mai relevante rezultate dintr-o interogare de căutare. RankBrain este chiar o mașină de învățat care utilizează inteligența artificială, reușind să aducă mai multe benefici și să înlăture codarea manuală. Mai multe despre beneficiile aduse de RankBrain în experiența utilizatorului în cele ce urmează.

Machine learning (învățarea automată) permite astfel calculatoarelor să învețe realizarea unor funcții fără ajutor din partea oamenilor sau a coduri de programare. Mai mult, cu ajutorul inteligenței artificiale toate electronicele și calculatoarele devin autodidacte, dețin cunoștințe de programare, evoluând în continuu, la fel ca un om.

Iar creația Google - RankBrain le exploatează pe ambele, tehnologia utilizată fiind recunoscută ca o mașină de învățare automată cu inteligență artificială.

RankBrain nu este un algoritm, este la bază un program care face parte din algoritmul Google, folosit pentru a sorta printre nenumăratele pagini apărute ca rezultate în căutări, pentru a putea determina care dintre ele sunt cele mai relevante pentru o interogare specifică. Acesta reprezintă ultima componentă din algoritmul de căutare Google Hummingbird din care mai fac parte și alte componente incluzând Panda, Penguin, Payday care luptă împotriva spam-urilor.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, RankBrain exploatează și implantează cuvinte în entități numerice pentru a le putea face cât mai ușor de înțeles pentru computer. Orice cuvânt sau frază nefamiliară pentru RankBrain va fi convertită în cuvinte și fraze cu înțelesuri similare pentru rezultatele filtrate. Astfel Google crește în acuratețe și eficiență atunci când abordează noi interogări de căutare.

Cum funcționează RankBrain?

Prin folosirea proceselor matematice denumite vectori și procesului semantic avansat de învățare despre tipologiile de căutare ale oamenilor, RankBrain învață și aplică toate concluziile la viitoarele rezultate în căutări. Mai simplu de atât, RankBrain încearcă să ofere o mai bună semnificație, sens prin înțelegerea intenției de căutare (user intent) și oferirea celor mai apropiate rezultate utilizatorilor.

Funcția primară a RankBrain este să analizeze interogările de căutare transmise prin Google, menite să identifice paginile specifice care s-ar putea să nu conțină neapărat cuvintele exacte din interogare. Obiectivul RankBrain este de a ajuta utilizatorii să găsească acele pagini care s-ar putea să nu se potrivească interogării specifice, dar sunt fără îndoială relevante.

Dacă Google reușește să ofere rezultate cât mai apropiate de cuvântul sau propoziția după care se caută, lucrurile nu au stat mereu așa. Cu ani în urmă, o căutare după cuvântul cheie “instalație” nu oferea și pagini care conțineau pluralul acestui cuvânt. Între timp Google a evoluat, iar pluralul a devenit o simplă variantă a singularului pentru o căutare.

De asemenea, Google a consolidat inteligența și când vine vorba de utilizarea sinonimelor. O căutare după cuvântul instalație pune la dispoziție diverse variante de la cele electrice, termice, de crăciun etc.

Nici conceptele nu mai sunt un secret deoarece Google poate face diferența dintre tehnologia Apple și fructul propriu-zis, putând determina cu ușurință după care dintre ele se face căutarea, toate bazate pe propriile statistici, analize.

Pentru a învăța algoritmul RankBrain să producă rezultate utile în căutări, Google se hrănește cu date dintr-o varietate de surse. Algoritmul le preia de aici, le calculează și le învață în timp pentru a putea să potrivească varietatea de semnale cu varietatea de rezultate și să ordoneze poziționările în motoarele de căutare bazat pe acest calcul.

Cum determină Google clasificările paginilor?

În acest procedeu, Google are ajutorul elementelor numite Semnale. Orice conținut citit de pe o pagină online este privit ca un semnal. De exemplu, cuvintele cheie boldite vor fi tratate ca un semnal diferit deoarece scopul final aici este de determinare a poziționării paginii. Toate aceste calcule contribuie la scorul total PageRank, care este interpretat ca și un semnal.

La fel, dacă o pagină web este evaluată ca fiind mobile-friendly, este la fel înregistrat ca și semnal pentru Google. Orice semnal este procesat de componentele variate din interiorul algoritmului Hummingbird, după care se determină care pagină Google se evidențiază în răspuns pentru interogările particulare. Fiecare semnal major din clasificarea în motorul de căutare Google este format din sub-semnale sau variații, iar RankBrain este doar unul dintre numeroasele semnale din algoritmul de căutare a paginilor Google.

Cât de eficient este RankBrain?

Pentru a vedea cât de bine se descurcă RankBrain, inginerii Google au intrat în competiție prin ghicirea căror pagini se vor clasifica în rezultatele de top. În final, inginerii Google au avut un procent de aproximativ 70% ghicit corect, iar RankBrain a ieșit învingător cu 80% din presupunerile corecte.

Cum înțelege RankBrain orice fel de cuvânt cheie după care se caută?

Dacă la început Google oferea rezultate după fiecare cuvânt din căutare ( ex: sisteme de acoperiș), azi, RankBrain înțelege tot ceea ce utilizatorii cer și oferă 100% acuratețe în setul de rezultate. Înțelege exact ca și un om, prin corelarea cuvintelor cheie pe care nu le-a mai văzut cu acelea pe care Google le cunoaște deja. Google RankBrain transformă termenii căutați în concepte și încearcă să găsească paginile care acoperă acele concepte.

Cum măsoară RankBrain User Satisfaction?

Arată un set de rezultate pe care crede că vor fi de folos (dacă o persoană apreciază o anumită pagină particulară din rezultate, atunci va oferi paginii un impuls în clasament - ranking boost). Când o pagină nu este apreciată, în doar câteva minute este înlocuită cu o alta.

Cum observă RankBrain aceste lucruri?

Prin modul în care utilizatorii interacționează cu rezultatele căutării:

  • Organic Click-Through-Rate (numărul de accesări / click-uri primite de o pagină dintr-un rezultat de căutare, împărțit la numărul de vizualizări din lista de rezultare SERP)
  • Dwell Time (durata expunerii)
  • Bounce Rate (rata de abandon a unei pagini)
  • Pogo sticking (atunci când un utilizator face o căutare, apasă click pe un rezultat apărut, foarte repede se întoarce înapoi la pagina cu rezultate și dă click pe un alt rezultat)

RankBrain înseamnă rezultate inteligente și interogări rafinate

În trecut, pentru oferirea a cât mai multe căutări îmbunătățite, Google dispunea de oameni care pur și simplu creau rezultate și liste de sinonime sau realizau diferite conexiuni care cereau un efort destul de mare. Acum, utilizatorii caută după mai multe cuvinte sau long-tail keywords mult mai complexe, lucru care ar fi practic imposibil pentru om să se descurce cu asemenea informații de unul singur. Iar aici intră în scenă RankBrain, inventat pentru a putea interpreta asemena solicitări în moduri care pot face posibil pentru utilizatori să obțină cele mai relevante rezultate în motorul de căutare Google.

RankBrain dispune de abilitatea de a identifica tipare între cuvinte și să înțeleagă conexiunea dintre ele, pentru a putea ajuta să rafineze și alte căutări viitoare afiliate la teme existente. Acest lucru duce la o creștere a oferirii de rezultate cât mai adecvate pentru utilizatori.

Cum reușește RankBrain să facă toate acestea?

Prin conectarea interogărilor originale și complicate în răspunsuri scurte și relevante pentru căutarea utilizatorului. Google produce în continuare întrebări chiar și la cele mai neobișnuite interogări de căutare.

Al treilea cel mai important semnal al Google, RankBrain, învață, studiază offline utilizând următoarele mecanisme:

  • Istoricul informațiilor căutate este procesat de RankBrain care stabilește după cum să facă predicții bazate pe aceste date
  • Predicțiile sunt testate și demonstrare înainte de a fi live
  • Ciclul este repetat de fiecare dată când o nouă căutare intră în sistem

RankBrain și impactul avut în căutări

Există câteva schimbări majore realizate datorită acțiunii RankBrain: Îmbunătățirea rezultatelor în căutări garantează user satisfaction ceea ce înseamnă că utilizatorii nu trebuie să caute printr-un număr mare de rezultate. Să reamintim că primele trei rezultate apărute sunt cele mai populare și cele mai utilizate.

Asta înseamnă că paginile clasificate în pozițiile fruntașe câștigă majoritatea traficului, făcând restul rezultatelor mai puțin importante. Rezultatele foarte bine optimizate înseamnă și cât mai multă relevanță. Site-urile, rezultatele mai puțin cuprinzătoare pot scădea în clasări și să piardă gradual poziții din cauză că numai cele mai bune rezultate ajung situate pe prima pagină. RankBrain învață offline de la Google ceea ce înseamnă că este alimentat cu fraze și cuvinte care ar putea deveni virale pe internet.

Această trăsătură particulară este de mare ajutor pentru administratorii de site-uri care dețin conținut pe teme neconvenționale. RankBrain identifică imediat astfel de cuvinte neconvenționale pentru a putea oferi rezultate cât mai relevante pentru utilizatori RankBrain încearcă să facă rezultatele cât mai user-friendly și mai smart. Și datorită faptului că multi dintre noi utilizează căutări lungi (long tail 3-5 cuvinte) este nevoie de mai multă acuratețe și rezultate specifice.

RankBrain în rezultatele SEO

Oferirea de conținut de cea mai bună calitate, de fiecare dată pe site, este și rămâne de o importanță majoră, atât pentru SEO cât și pentru RankBrain. Procesele Google, care includ bineînțeles și RankBrain reușesc cu ușurință să identifice conținutul excelent și să-l expună în primele rezultate. Oferirea unui conținut bazat pe cuvinte cheie și care să poată răspunde la cât mai multe întrebări ale utilizatorilor, ajută orice site la propulsarea în topul rezultatelor Google.

De asemenea, rezultatele căutărilor sunt în continuă fluctuație și schimbare ceea ce permite o acuratețe, iar administratorii de site au șansa de a fi egali din punct de vedere al versatilității și inteligenței în alegerea cuvintelor cheie potrivite. În concluzie, în loc să se creeze pagini concentrate strict pe un cuvânt cheie unic, este mult mai ușor și firesc să se creeze conținut care targetează un cuvânt cheie central împreună cu altele conexe.

Acum, RankBrain este responsabil pentru milioanele de interogări de căutare și este cert că rolul pe care îl are este din ce în ce mai important pentru îmbunătățirea rezultatelor din căutări. Introducerea RankBrain în algoritmii de căutare Google a dus natural spre concentrarea tuturor paginilor rezultate către experiența utilizatorului și mai puțin pe alte semnale tradiționale de clasificare.

Ai aflat informații interesante?

Abonează-te la newsletter şi îți vom trimite noutăţile noastre.
Articol publicat în Articole și noutăți   Marţi, 24 Aprilie 2018