Articolul care urmează prezintă cele mai comune motive care pot duce la o scădere bruscă a clasamentului, cu simptome, sfaturi, exemple și metode de prevenire a scăderii acestuia.

Motivele scăderii bruște a clasamentului variază și pot fi de natură tehnică, conținut, backlink-uri, brand și autoritate, uzabilitate, etc.

Când rezultatele site-ului și instrumentele de monitorizare și analiză precum Google Analytics sau Google Search Console raportează o scădere, este recomandată începerea unei investigații.

gsc demo min

Mai întâi, poate fi căutată în Google expresia “site:domeniultau.ro” pentru a verifica rapid dacă site-ul principal este încă indexat și numărul de pagini listate pe Google (*domeniultau.ro se înlocuiește cu numele domeniului site-ului pentru care se dorește verificarea).

verificare indexare min

Dacă paginile apar încă în rezultatele căutării, aceasta este o veste bună, se poate vedea și numărul de rezultate returnate de căutare. Dar dacă majoritatea paginilor ar ieși brusc sau ar scădea agresiv din indicii motoarelor de căutare, s-ar putea să existe o problemă.

Problemele grave de natură tehnică apar atunci când Googlebot nu poate accesa cu crawlere un site: de exemplu, când serverul este slab sau inaccesibil sau blochează robotul de căutare, însă nu despre acestea vom discuta în acest articol.

Bazându-ne pe experiența noastră, vom detalia 9 posibile cauze care pot duce la scăderea clasamentului și rezultatelor unui site, în ordinea celor mai frecvente motive:

1. Modificări recente ale structurii site-ului

Efectuarea de modificări este esențială în cadrul unui site: produsele, categoriile, postările și multe altele trebuiesc ținute la zi.

Odată ce un site a fost optimizat cu o structură ierarhică de categorii și subcategorii relevante, actualizarea acestora necesită atenție. Redenumirea, ștergerea, reorganizarea masivă sunt operațiuni care au nevoie de analiză.

Schimbările de structură efectuate fără date și în necunoștință de relevanța paginilor, sunt acțiuni aproape garantate să distrugă clasamentul.

Dacă scăderea traficului este minoră, probabil, ar fi necesară o reindexare și o perioadă de așteptare de câteva săptămâni pentru a vedea dacă situația se rezolvă.

Dar dacă scăderea este bruscă și masivă, ar putea exista lipsa unor pagini cheie care au performat în trecut și relevanța paginilor actuale este limitată, caz în care sunt necesare operațiuni de restaurare/adaptare de conținut.

Dar dacă scăderea este lentă, o altă situație de modificare a unui site se referă la experiența utilizatorului pe site. Dacă s-au efectuat modificări în interfața/funcționalitatea site-ului care nu funcționează corect sau îngreunează utilizatorul, atunci clasamentul poate fi afectat.

Schimbarea completă a unui site

În fapt, nu există nicio modalitate de a evita o pierdere de trafic în timpul reînnoirii site-ului dacă se înlocuiește structura, platforma, conținutul.

Poate exista o scădere a traficului care poate să revină la câteva săptămâni după aceea, dacă totul este făcut corect.

Înainte de a reproiecta un site web, trebuie prevăzute nu numai beneficiile potențiale, ci și pierderile probabile.

Mai jos sunt prezentate câteva lucruri care vor ajuta la prevenirea și investigarea scăderii clasamentului după o reproiectare tehnică:

  • Copierea de rezervă a site-ului înainte de a adăuga modificări – probabil că este mai ușor să reveniți și să investigați problema fără a pierde tone de trafic.
  • Efectuarea un audit complet al site-ului înainte și după fiecare modificare pentru a vedea imaginea completă. Se pot consulta rezultatele accesării cu crawlere ca raport de audit al site-ului.
  • Urmărirea activităților pe un jurnal cronologic special creat care să țină evidența modificărilor efectuate.

2. Schimbări în comportamentul utilizatorilor

Pe scurt, dacă o pagină nu mai corespunde așteptărilor utilizatorilor, comportamentul utilizatorului o va semnala.

De exemplu, când vizitatorii văd pagina pentru doar câteva secunde și apoi revin la Google cu aceeași interogare, înseamnă că nu au descoperit ceea ce și-au dorit. Și o astfel de pagină nu va rămâne în clasamentul ridicat, cel puțin pentru mult timp.

În acest caz se pot încadra pagini de produse cu preț necompetitiv, pagini cu mult text neformatat corect și care pare obositor pentru a fi lecturat, pagini cu popup-uri sau reclame intruzive, pagini care se încarcă incomplet sau deformat, etc.

Este dificil de anticipat schimbările comportamentului utilizatorului. Ce se poate face este să se identifice paginile și conținutul și să se adapteze adecvat la ceea ce se pot aștepta utilizatorii. Principiul KISS (keep it simple stupid) poate fi de ajutor în această situație.

3. Backlink-uri pierdute

Așa cum achiziționarea de noi link-uri de calitate scăzută poate dăuna performanței în SERP-uri, la fel poate influența pierderea backlink-urilor relevante avute deja.

Backlink-urile sunt considerate un indicator al popularității site-ului în rândul utilizatorilor. Implementarea, gestionarea și analiza performanței backlink-urilor este un aspect important al strategiilor de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO).

Acest lucru depinde și de natura backlink-urilor dacă sunt link-uri din articole relevante, discuții de pe forum-uri, postări sociale, etc.

Dacă proprietarul site-ului sau serviciul care a oferit link este cunoscut, un mesaj rapid poate fi tot ce este nevoie pentru a se primi link-ul înapoi.

Dacă se descoperă că un link a fost pierdut imediat (și nu după câteva luni), este mult mai probabil ca situația să se poată remedia.

4. Schimbările intenției de căutare

Dacă este observată o scădere în timp a traficului organic pentru paginile de top, s-ar putea să se datoreze faptului că intenția de căutare s-a schimbat, astfel încât conținutul nu pare la fel de relevant pentru interogare ca înainte.

Google testează în mod constant rezultatele căutării cu diferite pagini afișate pe primele locuri, fragmente bogate, secțiuni de întrebări și răspunsuri, clipuri video, pagini de produse, anunțuri de angajare și o mulțime de alte lucruri.

Pe baza datelor înregistrate Google poate stabili intenția de căutare și ulterior afișa paginile relevante pentru ceea ce dorește utilizatorul să găsească.

De exemplu: dacă în urmă cu ceva timp o căutare (să o numim generic XYZ) afișa pagini informaționale sau de prezentare a unui produs, acum căutarea XYZ afișează paginile magazinelor online. Acest aspect denotă că intenția de căutare s-a schimbat și acum utilizatorul dorește să cumpere, nu doar să se informeze.

Dacă acest scenariu este plauzibil, pagina scade treptat în motoarele de căutare și trebuie reevaluată intenția de căutare și scopul paginii sau al site-ului.

5. Canibalizarea cuvintelor cheie

Uneori, paginile încep să concureze între ele în căutarea organică, deoarece ambele au fost optimizate pentru același scop/cuvânt cheie. Se poate întâmpla și atunci când intenția de căutare a paginilor acoperă subiecte oarecum similare.

Un exemplu des întâlnit, este crearea în site a unei categorii XYZ și în acesta o subcategorie tot cu numele XYZ, astfel avem două pagini care concurează:

  • www.domeniultau.ro/xyz
  • www.domeniultau.ro/xyz/xyz

Când clasamentele și traficul suferă din cauza paginilor care concurează, acestea trebuie cercetate și optimizate corespunzător.

Se examinează intenția și cuvintele cheie țintă pentru fiecare dintre pagini, se decide dacă se dorește comasarea sau o abordare diferită.

Pentru a preveni scăderea neașteptată a clasamentului pentru pagini individuale din cauza canibalizării cuvintelor cheie, ar trebui să se genereze o hartă ordonată a paginilor (categoriilor) și toate cuvintele cheie distribuite corect în paginile de destinație.

6. Optimizarea corectă pentru dispozitivele mobile

În prezent, compatibilitatea cu dispozitivele mobile este mai puțin o problemă, deoarece toată lumea a auzit de importanța acesteia.

Însă, dispozitivele mobile trebuie să prezinte conținutul într-o formă ușor de vizualizat și utilizat.

Modificările de interfață, meniuri inaccesibile, conținut copy/paste cu tabele largi, imagini mari în pagini, etc, pot aduce problemele legate de scăderea clasamentului mobil.

Incompatibilitatea paginilor cu tehnologia mobilă poate explica, de asemenea, schimbări în comportamentul utilizatorilor și o scădere lentă a traficului organic.

7. Mișcările concurenților

Deși rareori este cauza unei scăderi dramatice a clasamentului, activitatea site-urilor concurente merită investigată.

Există câteva motive pentru a rămâne în spatele pozițiilor care scad treptat, deoarece site-urile concurente se descurcă mai bine:

  • Conținutul devine învechit în mod natural, deoarece astăzi, Google apreciază datele mai proaspete, iar informațiile trebuie să fie actualizate.
  • Concurenții au implementat îmbunătățiri la nivel de site: ar fi putut să creeze mai multe backlink-uri sau să-și fi optimizat structura site-ului.
  • Concurentul își actualizează probabil paginile una câte una, îmbunătățind conținutul, anteturile și etichetele HTML.

Dacă există schimbări în clasament pentru câteva cuvinte cheie, atunci cauza poate fi optimizarea pe pagină. În acest caz, paginile în cauză trebuie analizate pentru a vedea cum se compară cu cele proprii.

Un audit amănunțit al site-ului poate permite să se descopere mai multe strategii care îi ajută pe concurenți să aibă rezultate mai bune.

De observat pe ce se concentrează mai mult site-urile concurente: optimizarea conținutului, oferte atractive, backlink-uri, recenzii, arhitectura site-ului sau orice altceva.

8. Penalizare manuală de la Google

Acțiunile manuale sunt impuse atunci când site-ul web nu respectă regulile Google.

Motivele penalităților manuale variază, de la un site care conține spam generat de utilizatori sau disimulare la backlink-uri ne-naturale care provin din atacurile negative ale altcuiva, piratare, etc.

După ce este stabilit motivul exact al scăderii clasamentului, este necesară remedierea și o cerere către Google pentru a reconsidera sancțiunea.

Dacă motivul penalizării a fost un atac negativ prin backlink-uri toxice, există o modalitate de a transmite către Google să le ignore cu un instrument de dezavuare Google (disavow tool) și care trebuie folosit cu atenție.

disavow links min

Dacă motivul penalizării a fost spam-ul, se vor parcurge paginile site-ului care permit conținut generat de utilizatori (recenzii despre produse, comentarii la postări pe blog, forumuri) și se verifică dacă există comentarii spam.

Pur și simplu se elimină astfel de comentarii și se interzic conturile de spam.

Piratarea site-ului. Dacă acest lucru s-a întâmplat, este nevoie de operațiuni de la specialiști și instrumente pentru a curăța și securiza site-ul.

În cele din urmă, după ce totul este rezolvat, poate fi trimisă o solicitare de reevaluare la Google.

Acest lucru se realizează accesând „Solicitare examinare” în secțiunea „Acțiuni manuale din contul Search Console”.

Este o idee bună trimiterea unui comentariu cu solicitarea în care pașii pentru a remedia problema sunt descriși. Interdicția de clasare ar trebui eliminată într-o săptămână sau două, după ce Google examinează solicitarea.

9. Actualizări ale algoritmului Google

O actualizare a algoritmului poate afecta clasamentul site-ului în două moduri.

În primul rând, poate fi un algoritm nou (sau o actualizare majoră a unui algoritm mai vechi cunoscut) lansat de Google. În al doilea rând, poate fi una dintre reîmprospătările continue ale algoritmilor de bază.

Odată ce actualizarea este prezentată în știri, informațiile despre subiect și aspecte cu ce trebuie făcut pentru recuperare pot fi găsite.

În ceea ce privește actualizările de bază, Google a menționat că sistemul lor de bază a preluat informații despre fiecare site web pe termen lung.

Dacă paginile scad după o actualizare de bază, problema este legată de calitatea site-ului în general, mai degrabă decât de o configurare tehnică (dacă nu s-au făcut operațiuni tehnice).

De obicei, scăderile după o actualizare implică faptul că site-ul are nevoie de îmbunătățiri față de semnalele E-A-T, adică autoritate, relevanță și încredere.

În concluzie, este recomandat ca SEO să “curat” (white hat seo), jocul să fie cinstit fără acțiuni care au ca scop doar manipularea clasamentelor. Publicarea de conținut util, crearea de legături corecte, creșterea autorității brandului și relevanța site-ului sunt aspecte importante pentru a obține clasamente bune.