
Vrei să te clasezi pe cele mai înalte poziții în lista de rezultate Google, prin termeni competitivi, fără a mai avea grija posibilelor penalizări? Atunci este momentul să alegi tacticile White Hat SEO.
Folosirea exclusivă a tehnicilor White Hat SEO face ca un asemenea grafic în care popularitatea unui site să scadă dramatic, să fie practic imposibil de găsit în Google Analytics:
Search Engine Optimization, prescurtat SEO, se ocupă cu activitatea de îmbunătățire a clasificării rezultatelor care apar în motoarele de căutare, din punct de vedere al traficului organic. Prin SEO se încearcă oferirea utilizatorilor a celor mai relevante și calitative informații, bazate pe cuvintele cheie utilizate în căutare.
Câteodată, pentru o poziționare cât mai înaltă și rapidă în motoarele de căutare se apelează la creativitate. Și pentru că ideile creative au dus la metode care pot deteriora modul în care site-ul unui business relaționează cu motoarele de căutare, Ghidul Google de Bune Practici a inițiat tactici de optimizare White Hat SEO. Tot ce ține de tehnicile dăunătoare, care nu sunt acceptate de Google pot fi găsite sub Gray Hat SEO și Black Hat SEO.
Iar dacă sub White Hat SEO se găsesc tactici de îmbunătățire evolutive care sunt centrate pe utilizator, precum un conținut original, o navigare ușoară pe site indiferent de device-ul utilizat, celelalte două tactici sunt exact opusul. Tacticile Gray Hat SEO nu sunt atât de periculoase ca și cele de sub Black Hat, dar pe termen lung pot duce chiar la declasări în rezultatele Google. Black Hat SEO este la bază o tactică White Hat dusă la extrem, care produce rezultate rapide și dacă este descoperită poate duce chiar la închiderea unui site. Iar încercarea de a reintra în branșă este un proces dificil.
Ce este important de reținut în cazul celor trei tipuri de tactici, este faptul că se modifică de la an la an, ajungând să creeze confuzie. Scopul principal este oferirea exactă a informațiilor și tehnicilor care merită să fie utilizate, cum este White Hat SEO, dar și a celor care asigură rezultate pe termen scurt (Gray Hat SEO) și distrugeri masive pe termen lung (Black Hat SEO).
Cum să te clasezi pe prima pagină Google, dar să rămâi în conformitate cu regulile?
Este simplu, optimizează site-ul în concordanță cu White hat SEO, Pălăria Albă SEO. Implementarea tacticilor White Hat SEO ajută orice fel de site web să nu aibă probleme cu nici un fel de penalizări. Mai mult, alegera tacticilor White Hat SEO poate scăpa site-ul de cunoscuta declasare în rezultatele organice Google prin algoritmii precum Penguin. Un astfel de algoritm taxează site-urile companiilor care apelează la practici precum manipularea link-urilor de revenire și umplerea conținutului de cuvinte cheie. Algoritmul Penguin este unul din multele introduse de Google în războiul împotriva creșterii manipulării rezultatelor și clasărilor apărute prin intermediul tehnicilor Black Hat.
Dar cum este posibil ca un site să fie competitiv fără a pica în sfera Black Hat SEO? Se poate și vom explica în cele ce urmează.
Pentru a înțelege cât mai bine tacticile SEO, am realizat un tabel bazat pe cele mai comune tactici și locul unde se clasează. Un lucru important de menționat este că unele tactici Gray Hat SEO sunt des considerate ca făcând parte din Black Hat SEO.
White Hat SEO Link-uri de legătură Cercetare pe baza cuvintelor cheie Creare de conținut original și de calitate Link-uri interne Meta tags bogate în cuvinte cheie Site responsive User friendly Site ușor de navigat | Gray Hat SEO Cumpărarea de domenii expirate | Black Hat Seo |
De ce ar trebui să se țină cont de tacticile White Hat SEO?
Prin White Hat SEO se încearcă îmbunătățirea site-urilor web din motoarele de căutare, mai ales de către Google, care este motorul de căutare cu cei mai mulți utilizatori la nivel global. Punctul central este acela de a oferi tuturor utilizatorilor cele mai bune rezultate, perfecte pentru a fii citite și împărtășite cu ceilalți utilizatori. Pe lângă informații interesante este nevoie și de un site care să se evidențieze de competiție, ușor de navigat și prin care să se poată converti cu ușurință vizitatorii în clienți.
Indiferent de câte site-uri are nevoie un business, toate ar trebui să fie cât mai bine realizate, atât din punct de vedere al conținutului, cât și din punct de vedere vizual.
White Hat SEO se utilizează în măsura în care scopul nișei este de a construi un brand pe termen lung, dar când este vorba despre un business pe împrumuturi, aceste tactici s-ar putea să nu meargă. Adevărul este că șansele sunt mici, sau aproape nule de câștig dacă se joacă conform regulilor într-o asemenea industrie.
Un business care conduce un proiect legal, într-un domeniul legal are șanse excelente de a câștiga doar pe baza tacticilor White Hat SEO.
Dealtfel, ceea ce face ca tacticile Black Hat să fie din ce în ce mai rare sunt sumele costisitoare care se pierd atunci când sunt descoperite, iar metodele de monitorizare Google devin din ce în ce mai inteligente. Tot ceea ce ținea de îndesarea cuvintelor cheie într-un text sau alte tactici la prețuri scăzute nu mai sunt eficiente.
Alegerea folosirii unei tacticii Black Hat nu duce decât la costuri foarte mari, mai ales pentru construirea unui PBN (Private Blog Networking). Pe lângă sumele de bani de care este nevoie în tacticile Black Hat, care sunt numeroase și cresc repede, este nevoie și de un nivel înalt al noțiunilor tehnice. Este necesară o cunoaștere profundă despre cum funcționează internetul pentru a putea explora toate avantajele și de a le aduce în beneficiul site-ului.
White Hat SEO vs. Black Hat SEO
Tehnicile Black Hat SEO implică maniere neetice pentru a putea câștiga poziționări cât mai bune în căutări, care pot aduce rezultate într-un timp foarte scurt. De cealaltă baricadă, White Hat SEO este în conformitate cu ghidul realizat de motoarele de căutare, nu provoacă nici un fel de fraudă și reușește să ajungă la acele rezultate dorite, în timp, dar care rezistă!
În schimb, atunci când un site este descoperit că utilizează tehnici Black Hat Seo poate ajunge să fie oprit, penalizat cu o poziționare cât mai mică în rezultatele căutărilor sau chiar fără indexare (scoaterea completă din referințe)
Acum hai să ne gândim la acei clienți, utilizatori care chiar citesc conținutul site-ului, ajung să observe repetările fără rost și să nu mai viziteze nici o pagină a site-ului. Pe lângă faptul că Google devine din ce în ce mai inteligent, această tactică este într-un final descoperită și duce la consecințe grave.
Crezi că merită tot acest stres și efort? Nu prea.
Ce se poate face în schimb este să se creeze conținut fresh, original, bazat pe activitatea sau activitățile de bază ale companiei, special creat pentru utilizatori și nu pe motoarele de căutare. Promovarea accesibilului, simplității în comunicare poate duce la o mai bună clasificare deoarece întreg conținutul indexat de un motor de căutare este același văzut și de ochiul uman.
Pe lângă faptul că este destul de obositor de citit, motoarele de căutare pot observa rapid că ceva nu este în regulă. În loc să se adauge un cuvânt cheie în fiecare propoziție posibilă, se poate încerca presărarea în întreg conținutul sau utilizarea de adjective ale cuvintelor cheie.
Vizitatorii nu pot vedea o astfel de pagină, dar nu poți păcăli la infinit motoarele de căutare.
Pe lângă faptul că tacticile Black Hat SEO iau destul de mult timp și mult mai multă atenție decât cele White Hat, sunt mult prea riscante, ajungând să șifoneze imaginea unui site.
În cazul în care se caută oferirea rapidă a unor rezultate este mult mai indicat să se folosească un strop din tacticile Gray Hat, care nu sunt la fel de dăunătoare imaginii companiei, precum Black Hat SEO. Totuși, nici aceste practici nu sunt sugerate a fi puse în aplicare.
White Hat SEO vs. Gray Hat SEO
Gray Hat SEO se află între metodele corecte ale White Hat SEO și celor neacceptate ale Black Hat SEO. Nici metodele Gray Hat SEO nu sunt recomandate, dar este bine să fie cunoscute. Utilizarea se face pe propria răspundere!
Google apreciază conținut nou, original, cât mai des posibil, iar simple modificări precum cele de fond, sau într-un text nu păcălesc pe nimeni. Când se realizează astfel de mici schimbări tot ceea ce se întâmplă este ca Google să fie păcălit să revadă și să re-updateze conținutul, ceea ce nu poate fi considerat ca ceva de succes pe termen lung. Decât să se facă modificări doar de dragul de a modifica ceva se poate încerca citirea Ghidului de Bune Practici Google pentru a putea fii la curent cu tot ceea ce merită să fie modificat. Un blog pe site poate fii de ajung pentru a încărca de câteva ori pe săptămână conținut interesant pentru publicul țintă.
Sunt utilizate dacă un site dispune și de funcția de schimbare a limbii în engleză, putând astfel să se preia diverse articole și să fie rescrise cu alte cuvinte. Oricât de mult ar fi modificat un articol, ideea de bază rămâne aceeași, iar Google a taxat deja site-urile care folosesc această metodă prin update-ul Panda. Tehnica de modificare a unui articol este considerată de unii chiar o tactică Black Hat SEO care poate duce la pierderi masive pentru un site web care se pretează a fi de calitate.
Achiziționarea unui domeniu expirat care dispune de autoritate și folosit ca link spre site-ul companiei este cunoscut ca și PBNs (Private blog networks). În ceea ce privește strategia de construire a link-urilor, această tehnică oferă libertatea totală de control asupra link-urilor și textelor ancoră care vor fi folosite. Și este foarte benefic pentru că atunci când Google penalizează site-ul, aceste link-uri se pot ștearge rapid. De asemenea, autoritatea oferită de domeniul expirat conferă stimularea scorului de calitate.
Ceea ce aduce în plus cumpărarea unui domeniu și folosirea lui ca link spre site-ul monetizat este timpul folosit pentru a vedea exact ce se poate îmbunătăți pentru a putea arăta ca un site cât mai normal, banii implicați și energia. Dar dacă totuși se consideră o idee bună, există diverse site-uri care îți arată modul cel mai corect în care să folosești această tactică pentru rezultate pe termen lung.
Concentrarea resurselor pe scăderea poziției competiției mai degrabă decât încercarea de a crește propria clasificare în motoarele de căutare are un nume: SEO negativ. Iată un scenariu: o persoană contactează administratorul unui alt site pentru a-l întreba dacă poate să șteargă sau să aleagă tag-ul no-follow pentru site-ul rivalilor. Și de aici poate duce la scăderea clasificării lor și câștigarea unor șanse cât mai mari pe cuvântul cheie competitiv. Un asemenea caz poate veni și din partea propriei competiții și nu poate fii oprit.
Ce ar trebui ales în acest caz este să se joace fairplay, corectitudine față de ceilalți concurenți în măsura în care și ceilalți acționează la fel. Pentru siguranță, se pot utiliza diverse unelte prin care să se afle din timp dacă rivalii au apelat la o asemenea tactică.
În concluzie, pentru o afacere care se pretează a fi de încredere în mediul online, tacticile White Hat SEO sunt făcute pentru a-i putea oferi succesul dorit. Deși Gray Hat SEO și Black Hat SEO pot atrage prin rezultate rapide și pozitive pe termen scurt, abaterile odată descoperite aduc consecințe pentru care se pierd bani, timp și energie. Procesul de menținere a unui site de succes implică mai mulți factori de care ar trebui să se aibă grijă pe termen lung.
Anumite informații au fost preluate de la sursele:< Anterior | Următor > |
---|