Articole și noutăți   Miercuri, 03 Martie 2021

coptimizare-imagini-website

Conținutul vizual trebuie optimizat pentru clienți și motoarele de căutare. Aplicând tehnici pentru imagini, șansele de maximizare a vitezei paginilor și de apariție în rezultatele căutărilor sunt mai mari. Aceste tehnici trebuie să facă parte din cunoștințe necesare oricărui specialist de marketing, content editor, copywriter, administrator de website sau magazin online, etc.

Optimizare nu înseamnă descărcarea unei imagini de pe un website de fotografii de stoc, sau din aparatul foto şi încărcarea pe backend-ul website-ului și inserarea în pagină/platformă.

Acest lucru doar încetinește viteza paginii, iar motoarele de căutare nu pot citi imaginile fără următoarele detalii.

Numeroase căutări ale consumatorilor au loc pe Google Images. Astfel specialiștii SEO îndeamnă să se aloce timp și pentru optimizarea imaginilor, acesta fiind bine investit.

Fără o optimizare adecvată a imaginii, se irosește un avantaj valoros SEO.

Optimizarea imaginii creează multe avantaje, cum ar fi o experiență mai bună a utilizatorului, timpi de încărcare a paginilor mai rapide și oportunități de clasare suplimentare.

Care factori asigură că imaginile pot fi găsite și nu încetinesc website-ul? Aflați cu ajutorul următoarelor 11 sfaturi de optimizare a imaginilor.

1. Alegerea formatului potrivit

Înainte de adăugarea de imagini într-un website este nevoie să se aleagă cel mai bun tip de fișier.

Deși există multe formate de imagine, PNG și JPEG sunt cele mai comune pentru web.

PNG: produce imagini de calitate mai bună, dar vine cu o dimensiune mai mare a fișierului. Se foloseşte pentru imagini mici, logo, labels, etc.
JPEG: este posibil să se piardă calitatea imaginii, dar se poate regla nivelul de calitate pentru găsirea unui echilibru bun.
WebP: se poate alege compresia fără pierderi sau cu pierderi utilizând acest singur format de imagine acceptat atât de Chrome, cât și de Firefox.

2. Comprimarea imaginilor

Potrivit HTTP Archive, imaginile reprezintă în medie 21% din greutatea totală a unei pagini web.  

De aceea, se recomandă comprimarea imaginilor înainte de încărcarea pe website. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul a diverse instrumente de editare foto, plugin-uri sau chiar online.

Un tool simplu şi util pe care îl recomandăm este https://compressjpeg.com/ (suportă diferite formate), se încarcă fişierele de imagini şi se salvează cele comprimate.

3. Crearea de imagini unice

Un website care este plin cu imagini tip stoc arată neoriginal și nu se remarcă printre miile de website-uri.

Prea multe website-uri sunt aglomerate cu aceleași fotografii de stoc generice. Inteligenţa artificială folosită în prezent scanează şi recunoaşte conţinutul imaginilor, identifică texte, indicii, obiecte şi detalii.

Deși și imaginile de stoc pot fi perfect optimizate, acestea nu vor avea același impact sau beneficii SEO precum o imagine originală și de înaltă calitate.

Cu cât un website are mai multe imagini originale, cu atât este mai bună experiența pentru utilizator și cu atât sunt mai mari șansele  de clasare în căutările relevante. De asemenea, nu trebuie omise recomandările Google conform cărora imaginile „imaginile mari trebuie să aibă o lățime de cel puțin 1200 px și să fie activate de max-image-preview: setare mare sau utilizând AMP”. De reținut să nu se utilizate sigle, logo-uri ca imagine.

4. Atenție la drepturile de autor (copyright)

Indiferent de fișierele de imagine utilizate, este nevoie de o asigurare că nu există niciun conflict de drepturi de autor.

Chiar și pentru imaginile din cadrul website-urilor de fotografii de stoc pe care acestea le dețin, este nevoie de o licență de utilizare pentru a nu se isca conflicte de orice tip.

5. Personalizarea numelor imaginilor

Când vine vorba de SEO, crearea de nume de fișiere descriptive, bogate în cuvinte cheie, este absolut crucială.

Numele fișierelor de imagine alertează Google și alte crawlere de motoare de căutare cu privire la obiectul imaginii.

Schimbarea numelui fișierului, cu termeni care să ofere detalii, ajută motoarele de căutare să înțeleagă imaginea și să îmbunătățească valoarea SEO.  

6. Scrierea unei etichete ALT cât mai SEO-Friendly

Etichetele Alt sunt o alternativă de text la imagini atunci când un browser nu le poate reda corect. Similar cu titlul, atributul alt este utilizat pentru a descrie conținutul unui fișier imagine.

Când imaginea nu se va încărca, va apărea o casetă de imagine cu eticheta alt prezentă în colțul din stânga sus. Aceasta trebuie să se potrivească cu imaginea și să fie cât mai relevantă.

Acordarea atenției la etichetele alt este, de asemenea, benefică pentru strategia generală de SEO pe pagină.

În plus, adăugarea de etichete alt corespunzătoare la imaginile de pe website poate ajuta la obținerea de clasamente mai bune în motoarele de căutare prin asocierea cuvintelor cheie cu imaginile. Chiar și Google a remarcat valoarea textului alternativ din imagini.

Un text alternativ descriptiv poate alerta utilizatorii exact ceea ce este în fotografie.

De exemplu, se poate spune că există o imagine cu ciocolată pe website.

Textul alternativ putea citi:
<img src = ”ciocolata-1.jpg” alt = ”ciocolata” />
Cu toate acestea, un text alternativ mai bun care descrie imaginea ar citi:
<img src = ”ciocolata-1.jpg” alt = ”ciocolata neagra cu aroma de cafea” />

Textul alternativ poate fi vizualizat în versiunea de text cache a paginii, ajutând în beneficiul său atât utilizatorilor, cât și motoarelor de căutare. Pentru o valoare SEO suplimentară, textul alternativ poate acționa ca textul de ancorare al unui link intern atunci când imaginea se leagă de o altă pagină de pe site.

7. Structurarea fișierelor tip imagine

În 2018, Google și-a actualizat Ghidul pentru imagini. Una dintre actualizările majore pe care le-au dezvăluit a fost că folosesc ruta fișierului și numele fișierului pentru a clasifica imaginile.

De exemplu, un website de comerț electronic cu mai multe produse, în loc să plaseze toate imaginile produsului într-un dosar generic /imagini/, se recomandă structurarea subfolderelor pentru mai multe subiecte legate de categorie-produs, cum ar fi: /imagini/piscine/piscina-creta sau /imagini/piscine-mari/gradina/piscina-sardinia

8. Alocare de titlu și descriere pagină

Google a mai dezvăluit că folosește titlul paginii și descrierea ca parte a algoritmului său de căutare a imaginilor.

Toți factorii de bază SEO de pe pagină, cum ar fi meta date, etichete antet, date structurate etc. afectează modul în care Google clasează imaginile.

9. Definirea dimensiunii

Definirea lățimii și a înălțimii unei imagini oferă o experiență de utilizare mai bună.

În plus, permite browserelor să redimensioneze imaginea înainte ca CSS să fie încărcat. Aceasta oprește pagina să sară atunci când se încarcă.

Atributele dimensiunii imaginii sunt, de asemenea, importante pentru prevenirea problemelor care pot interfera cu optimizarea.

Este esențial să se asigure includerea de atribute de lățime și înălțime pentru fiecare element de imagine și videoclip.

10. Imagini adaptate la dispozitivele mobile

Optimizarea pentru mobil poate oferi mai multă putere de clasare și o mai bună implicare a utilizatorilor.

Cum pot fi optimizate imaginile pentru indexarea pe mobil?

Trebuie să fie responsive. Asta înseamnă că imaginea se va adapta la dimensiunea website-ului, indiferent dacă utilizatorul folosește desktop sau mobil, imaginea se ajustează la dimensiunea dispozitivului.

11. Adăugarea de imagini la Sitemap

Indiferent dacă se adaugă imagini la sitemap sau se creează un nou sitemap pentru imagini, este necesar ca acestea să se regăsească în sitemap-urile deținute.

Prezența imaginilor într-un sitemap crește foarte mult șansele ca motoarele de căutare să acceseze cu crawlere și să indexeze imaginile. Astfel, rezultă mai mult trafic pe website.

Puncte cheie pentru optimizarea imaginilor

Înainte de încărcarea imaginii pe website, trebuie să se urmeze pașii de optimizare a imaginii de  mai sus.

Cel mai important lucru este să se asigure că imaginea și textul alternativ sunt relevante pentru pagină. Alte puncte de interes:

  • Alegerea formatul de fișier potrivit
  • Reducerea dimensiunii fișierului pentru o viteză mai mare de încărcare a paginii, comprimarea.
  • Asigurarea că elementele SEO de pe pagină (meta date, date structurate etc.) se potrivesc cu imaginea
  • Pentru posibilitatea de accesare cu crawlere, crearea unui sitemap de imagine sau asigurarea că imaginile sunt prezentate în sitemap

Ai aflat informații interesante?

Articol publicat în Articole și noutăți   Miercuri, 03 Martie 2021