Odată cu ascensiunea inteligenței artificiale (AI) în SEO, relevanța în paginile de rezultate ale motorului de căutare (SERP-uri) se bazează pe crearea de conținut care să se alinieze cu intenția de căutare.

Astfel că, în prezent, metodele tradiționale de cercetare a cuvintelor cheie nu mai reușesc să țină pasul cu progresele Google, iar succesul nu mai este garantat doar de cuvintele cheie clasice cu volum mare de căutare.

În articolul de mai jos sunt prezentate șase motive pentru care intenția de căutare se recomandă a fi folosită în îmbunătățirea strategiilor de conținut pentru SEO.

1. Cercetarea tradițională de cuvinte cheie

Până nu de mult, strategiile de identificare de cuvinte cheie relevante se bazau pe instrumente care ofereau date despre concurență, volumul căutărilor și relevanța acestora, dar care nu descopereau contextul ascuns (intenția) din mintea utilizatorilor.

Astăzi, cercetarea tradițională a cuvintelor cheie nu mai este suficientă, iar succesul depinde de trecerea dincolo de volumul de căutare și de concentrarea asupra intenției de căutare.

Deși, multă vreme optimizările au dat prioritate celor mai căutate cuvinte cheie, cu concurență redusă, în scopul de a avea rezultate, această tactică este posibil să fi funcționat pentru algoritmul Google mai simplu, bazat pe lexic.

Fără a înțelege intenția de căutare poate exista riscul să se atragă trafic care nu se convertește niciodată.

Spre exemplu, cuvântul cheie „ștevie”. Acesta poate avea un volum mare de căutare, dar fără context, este imposibil să se determine dacă utilizatorii caută produsul (îndulcitor), rețete cu… sau informații generale - beneficii și proprietăți despre plantă.

2. Google este un motor de căutare AI

Google nu este un algoritm AI monolitic – este o colecție de sisteme AI care lucrează împreună pentru:

  • Înțelegerea interogărilor;
  • Clasificarea conținutului;
  • Oferirea rezultatelor optime;

Ce s-a schimbat:

  • Google și-a îmbunătățit înțelegerea cuvintelor cheie și a conținutului.
  • Se pune un accent puternic pe experiența utilizatorului, Google acordând prioritate conținutului care este ușor de consumat de către utilizatori.
  • Google clasifică paginile în funcție de relevanța față de intenție, chiar dacă lipsesc cuvintele cheie exacte.

Pentru SEO, acest lucru înseamnă că conținutul trebuie să se alinieze cu intenția de căutare, nu doar cu acele cuvinte cheie.

Conținutul bine structurat, de mare valoare, care răspunde direct la întrebările utilizatorilor, va depăși paginile optimizate exclusiv pentru densitatea cuvintelor cheie.

3. Cea mai bună modalitate de descoperire a intenției?

Prima opțiune de a înțelege intenția de căutare este studierea paginilor cu rezultate ale motorului de căutare (SERP-uri).

În loc să ghicească ce înseamnă un cuvânt cheie, analizarea a ceea ce Google este deja clasat oferă o imagine clară a intenției dominante din spatele unei interogări.

Un exemplu este un site de e-commerce care vinde produse pentru sudură.

Inițial, au fost vizate cuvinte cheie cu volum mare, cum ar fi „sudura”, marketerii așteptându-se la rezultate puternice.

Cu toate acestea, o analiză rapidă a SERP a arătat că majoritatea rezultatelor au fost pagini care descriu procesul sau metodele de sudura, etc.

Acest lucru a indicat că utilizatorii nu căutau să cumpere ci să se informeze.

În loc să urmărească cuvinte cu volum mare de căutare și intenție nepotrivită, strategia s-a mutat pe atenția asupra cuvintelor cheie cu volum mai mic și cu intenție puternică de cumpărare, inclusiv pe modificarea numelor produselor, îmbunătățind în cele din urmă conversiile în număr semnificativ.

Urmărirea excesivă a instrumentelor de cuvinte cheie fără analiza SERP, poate duce la conținut care atrage trafic, dar nu reușește să convertească.

4. Prioritizarea intenției de căutare față de cuvintele cheie

Întrebarea adevărată nu este doar ce cuvinte cheie caută oamenii, ci de ce caută.

Pe măsură ce Google prioritizează din ce în ce mai mult intenția în locul cuvintelor cheie, strategiile SEO trebuie să evolueze în consecință.

Pentru alinierea cercetării cuvintelor cheie cu intenția de căutare se poate realiza un proces format din trei pași:

Identificarea intențiilor țintă

Înainte de a aborda cercetarea cuvintelor cheie, se definesc 5-6 intenții de căutare de bază care se aliniază cu obiectivele afacerii.

Filtrarea cuvintelor cheie după intenție

Recomandarea ar fi ca, în locul concentrării strict pe volumul de căutare și pe concurență, cuvintele cheie să fie filtrate în funcție de intenția clară de cumpărare, de acțiune, de informare.

Urmând această abordare, cercetarea tradițională a cuvintelor cheie va fi mai rafinată, ceea ce va duce la concentrarea pe ceea ce generează de fapt conversii.

Formatarea conținutului să se potrivescă cu intenția

Conținutul ar trebui să se potrivească cu intenția celui care caută, care necesită adesea trecerea dincolo de paginile standard.

Unele formate de conținut de înaltă performanță pot include:

  • Articole de comparație („Cel mai bun în buget vs. premium…”)
  • Ghiduri de cumpărare de nișă („Cum să alegi…”)
  • Instrumente interactive (de exemplu, calculatoare, estimatori de prețuri)
  • Pagini de categorii cu produse atent selectate pe o anumită tematică

Prin alinierea cuvintelor cheie cu formatele de intenție și de conținut se pot îmbunătăți dramatic ratele de implicare și de conversie.

5. Formate de conținut care convertesc mai bine

Pentru anumite afaceri, conținutul de la mijlocul pâlniei de vânzări (middle-of-the-funnel) – precum paginile de comparație, ghidurile de cumpărare de nișă și paginile de întrebări și răspunsuri – tinde să se claseze mai bine și să convertească mai eficient decât conținutul generic.

Cu rezultatele căutării bazate pe inteligență artificială care oferă răspunsuri directe, postările clasice de blog, educaționale, tradiționale își pierd din acțiune.

Pentru a rămâne competitivi, trebuie să se identifice și să se creeze conținut de mare valoare care să servească următorul pas al căutării.

Trecerea la formate de conținut bazate pe intenții poate crește semnificativ atât clasamentele, cât și conversiile.

6. Utilizarea inteligenței artificiale cu înțelepciune

Instrumentele AI sunt valoroase pentru analiză și înțelegerea intenției de căutare, dar nu înlocuiesc informațiile reale ale clienților.

Cel mai bun mod de a înțelege ceea ce doresc utilizatorii este feedback-ul și analiza comportamentului pe site de la clienții reali.

Pentru a fi relevant în SERP-uri (pagini de rezultate ale motorului de căutare) la căutări cu scop de conversii, este necesar un conținut care să se alinieze cu intenția de căutare iar sfaturile oferite mai sus pot ajuta în această direcție.