Anul 2024 a fost unul agitat pe segmentul de marketing digital, în special pentru SEO. S-au observat actualizări volatile ale algoritmului Google, influența inteligenței artificiale și scurgeri de documente.

Revizuind principalele aspecte din 2024 și evaluând impactul acestora, s-ar putea explora modul de pregătire pentru viitor în 2025.

Repere din anul 2024

Principalele informații cheie de ținut minte din peisajul SEO în anul 2024 sunt următoarele:

  • Actualizarea de bază Google din august 2024: Această actualizare a fost deosebit de volatilă, provocând schimbări mari în clasamente și trafic.
  • Eroare în Search: Actualizarea din august a coincis cu o eroare care a afectat clasamentele de căutare, adăugând și mai mult haos organic.
  • AI generativă: Google și-a lansat mult așteptata funcție de căutare generativă AI, care a schimbat fața SERP-urilor pentru totdeauna.
  • Scurgeri de documente: Documentele interne de clasare ale Google au fost scurse, dezvăluind peste 14.000 de caracteristici potențiale de clasare.

Să aprofundăm cu mai multe detalii reperele de mai sus.

1. Actualizarea algoritmului de bază Google din august 2024

Scopul principal al actualizării de bază Google din august 2024 a fost „să îmbunătățească calitatea rezultatelor căutării [Google], arătând mai mult conținut pe care oamenii îl consideră cu adevărat util și mai puțin conținut care pare că a fost creat doar pentru a avea rezultate bune în Căutare”. (Google Search Central Blog).

Această actualizare de bază a fost diferită prin faptul că a acționat pe baza feedback-ului primit de Google de la creatori.

Actualizarea a fost deosebit de volatilă, dovedit fiind faptul că 44% dintre site-urile intervievate de Search Engine Roundtable au raportat că clasamentele și traficul au scăzut.

Doar 27% dintre site-uri au raportat trafic și clasamente îmbunătățite, în timp ce 29% au spus că nu au văzut nicio modificare.

Actualizarea a crescut concurența în nișele și subiectele E-E-A-T (Experiență, Expertiză, Autoritate, Încredere). Industriile care necesită expertiză, cum ar fi informația medicală și dreptul, s-au confruntat cu o supraveghere mai atentă.

De reținut: Acest update a crescut calitatea, axată pe utilizatori și a implementat un semnal E-E-A-T mai puternic, necesar pentru a îmbunătăți clasamentele de căutare.

2. Eroare în Search

Dacă actualizarea de bază din august 2024 nu a fost suficient de agitată, a apărut un bug de clasare în Căutarea Google în aceeași perioadă.

John Mueller de la Google Search, a explicat pe platforma LinkedIn că „uneori întâmpinăm probleme în sistemele noastre (ca toată lumea) și ne propunem să fim transparenți cu privire la acestea pentru utilizatori și proprietarii de site-uri”.

https://www.linkedin.com/posts/johnmu_google-search-status-dashboard-activity-7230091583952416768-uLMy/

Deși acest lucru a ajutat la clarificarea faptului că eroarea nu avea legătură cu actualizarea, a afectat un număr semnificativ de rezultate ale căutării. Google a rezolvat eroarea de clasare cinci zile mai târziu (20 august).

De reținut: Pe măsură ce Google își perfecționează algoritmul, probleme tehnice pot continua să apară. Marketerii digitali trebuie să țină cont de acest lucru atunci când examinează performanța site-urilor și, de asemenea să caute, să fie la curent cu orice știre legată aceste aspecte.

3. Inteligența artificială Google Search Generative Experience (SGE)

În iunie 2024, Google a lansat o nouă funcție de căutare numită Google Search Generative Experience (SGE). Această caracteristică folosește modele AI avansate pentru a oferi utilizatorilor un rezumat mai cuprinzător direct în rezultatele căutării, în loc să furnizeze pur și simplu o listă de link-uri relevante. Prezentarea acestui rezumat AI are ca scop îmbunătățirea experienței utilizatorului prin furnizarea de informații mai rapide și mai relevante.

Introducerea SGE a afectat semnificativ căutarea și prin urmare SEO. A redefinit ceea ce înseamnă poziționarea pe prima pagină, la fel de mult cum bunurile imobiliare sunt date rezumatului AI Generativ de pe SERP-uri.

De asemenea, a determinat scăderea organică a CTR (rata de click), deoarece informațiile de pe site-uri ar putea apărea în rezumatul AI, eliminând orice nevoie ca un utilizator să facă click pe acestea.

Acum, strategiile SEO trebuie să se adapteze pentru a concura pentru vizibilitate în cadrul acestor răspunsuri generate de AI.

De reținut: Pentru viitor, ar fi înțelept să se creeze conținut orientat pentru prezentarea în rezumatele SGE. Aceasta ar implica conținut informativ, conversațional, care se bazează pe sfaturi și răspunsuri și care pune accent pe cuvinte cheie cu lungi (long-tail keywords).

4. Scurgeri de documente

Documentele Google au fost aflate în luna martie a anului 2024 au dezvăluit peste 14.000 de caracteristici potențiale de clasare, cum ar fi calitatea conținutului, implicarea utilizatorilor și elemente tehnice SEO. La acea vreme, promitea să fie cheia salvatoare pentru a debloca exact modul de clasare pe Google.

https://ahrefs.com/blog/google-documents-leaked-seos-are-making-some-wild-assumptions/

Din nefericire, nu a însemnat foarte mult. O mare parte din informații erau deja cunoscute pe scară largă. Cu toate acestea, s-au dezvăluit următoarele:

  • Datele utilizatorilor Chrome influențează clasamentele, contrazicând declarațiile anterioare Google. Diferite date despre click-uri, cum ar fi badClicks (click-uri negative), goodClicks (click-uri positive) și unsquashedClicks (click-uri puternice), influențează clasamentele.
  • PageRank și diversitatea link-urilor sunt încă factori importanți de clasare, deși unele date pot fi depășite.
  • Google identifică autorii ca entități și le asociază cu un anumit conținut.
  • Google urmărește autorii ca text și evaluează dacă o entitate de pe o pagină este autorul.
  • Google are factori unici de clasare pentru anumite tipuri de site-uri / afaceri, site-uri locale și de recenzii a produselor.

De reținut: Algoritmul de clasare Google folosește mulți factori, inclusiv datele utilizatorilor, comportamentul click-urilor, prospețimea și calitatea de autor. Algoritmul are, de asemenea, criterii unice de clasare pentru diferite tipuri de site-uri web.

Lista cu actualizări ale algoritmului Google în 2024

Există multe alte actualizări ale algoritmului în afară de Actualizarea de Bază din august care a definit anul 2024. Mai jos este prezentată lista completă a tuturor actualizărilor algoritmului Google în 2024:

https://status.search.google.com/products/rGHU1u87FJnkP6W2GwMi/history

5 predicții SEO pentru 2025

Privind spre viitor, acestea sunt câteva tendințe emergente pe care companiile ar trebui să le ia în considerare pentru strategie.

1. AI este aici pentru a rămâne

Tehnologiile AI vor continua să transforme peisajul căutării, de la schimbarea rezultatelor din motoarele de căutare, la impactul asupra modului în care lucrăm.

Pe măsură ce inteligența artificială devine mai integrată în rezultatele căutării, specialiștii în marketing digital vor continua să prioritizeze clasarea pentru fragmentele prezentate și să se concentreze pe conținutul care răspunde la nevoile utilizatorilor.

Cu abundența de instrumente AI disponibile, AI schimbă și fața a ceea ce înseamnă a lucra în SEO. Acum există un instrument pentru orice, indiferent dacă vine vorba de crearea de conținut, analiza backlink-ului sau cercetarea cuvintelor cheie.

Însă, folosirea strict a acestor instrumente AI fără revizuire și control, ar putea duce la strategii generice, conținut artificial și lipsă de originalitate.

De aceea, instrumentele care pot fi instruite și personalizate sunt importante de luat în considerare. Monitorizarea va rămâne, de asemenea, critică în SEO pentru a asigura autenticitatea și creativitatea.

Sfat: Adoptând instrumentele AI, acestea pot fi combinate cu expertiza umană pentru a asigura calitate și originalitate, mai ales când este vorba de conținut.

2. Căutarea va deveni mai conversațională

Odată cu introducerea SGE (Google Search Generative Experience) și popularitatea tot mai mare a căutării vocale, Google va continua să-și îmbunătățească procesarea limbajului natural (NLP). Ca rezultat, motoarele de căutare vor continua să înțeleagă mai bine interogările nuanțate. În ceea ce privește dezvoltarea unei strategii SEO, companiile ar trebui să vizeze mai multe cuvinte cheie lungi și conținut conversațional.

Sfat: Este recomandată optimizarea conținutului pentru întrebări frecvente FAQs, fragmente prezentate și limbaj conversațional – în conformitate cu modul în care vorbesc utilizatorii în căutări.

3. Prioritizarea E-E-A-T și îndemnarea spre originalitate

În 2025, stabilirea E-E-A-T (experience, expertise, authoritativeness, trustworthiness) va rămâne esențială pentru succesul SEO, mărcile (brand-urile, afacerile, autorii) trebuind să acorde prioritate originalității.

Documentele Google sustrase au evidențiat importanța unui „OriginalContentScore” care subliniază valoarea cercetării originale și a experiențelor pentru a identifica lacunele de conținut și pentru a îmbunătăți rezultatele.

Calitatea de autor și prezentarea experienței umane din spatele conținutului vor juca un rol esențial în construirea încrederii și autenticității, făcând vitală pentru mărci actualizarea biografiei și demonstrarea expertizei.

În condițiile în care legile privind confidențialitatea datelor devin din ce în ce mai stricte, implementarea strategiilor E-E-A-T și construirea originalității se va baza în mare măsură pe datele primelor părți. Colectarea datelor despre comportamentul clienților și utilizatorilor se va dovedi critică pentru a afla ce anume îi face să fie bine și ce strategii de marketing de conținut să adopte.

Sfat: Concentrarea trebuie să se axeze pe conținutul original, cu autoritate, iar autorul să fie plasat în prim-plan, stimulând utilizatorii să partajeze date direct cu compania.

4. Mult mai mult decât cuvinte

Se preconizează că tendința pentru conținut mai divers va continua până în 2025 și că formatele de conținut se vor diversifica și mai mult.

Se pot lua în considerare medii precum: videoclipuri scurte, whiteboard animation, podcasturi și chiar formate de experiențe AR (realitate augmentată).

Specialiștii prevăd că acest conținut mai vizual și interactiv va domina în rezultatele motoarelor de căutare și va avea o rată mai mare de implicare a utilizatorilor.

Sfat: Este recomandată diversificarea conținutului, încorporând formate precum videoclipuri scurte, podcasturi și experiențe AR, optimizând în același timp pentru căutarea vizuală.

5. Aspectele tehnice vor conta mai mult ca oricând

Optimizarea site-ului pentru a facilita accesarea cu crawlere și înțelegerea site-ului de către roboții motoarelor de căutare este esențială.

Folosind date structurate valide, o hartă/structură a site-ului bine organizată, link-uri interne și cod curat, pot îmbunătăți semnificativ modul în care motoarele de căutare accesează, înțeleg și jurizează un site.

Accesibilitatea este, de asemenea, importantă. Motoarele pun accentul pe experiențe prietenoase cu utilizatorul, inclusiv pe design și caracteristici accesibile. Scurgerea de informații de la Google menționată mai sus, arată dovezi că Google utilizează click-uri și comportamentul post-click în algoritmii săi de clasare.

Viteza paginii și Core Web Vitals sunt semnale de clasare care afectează utilizatorii. Site-urile care se încarcă lent sau care oferă o experiență mobilă slabă ar putea avea dificultăți să se mai clasifice. Un alt dezavantaj major în SEO va fi pentru site-urile care se bazează în mare măsură pe JavaScript. Problemele de randare împiedică motoarele de căutare să indexeze corect conținutul.

Vestea bună este că atât Google, cât și Bing oferă liste de verificare utile pentru a ghida eforturile tehnice SEO. Examinarea în mod regulat a consolelor de căutare este crucială pentru menținerea vizibilității în rezultatele căutării.

În concluzie, tendințele SEO din trecut au subliniat creșterea unei influențe tot mai mari a inteligenței artificiale, importanța calității conținutului și excelența tehnică. Pe viitor, succesul va depinde de adaptarea la căutare mai inteligentă, interogări conversaționale și funcționalități tehnice optime.