
Care este primul răspuns care apare în minte când o persoana menționează cuvântul GOOGLE?! Evident, motorul de căutare online Google, care în prezent este cel mai folosit. Dar Google nu se limitează doar la atât.
Google LLC este o corporație multinațională din America care administrează acest motor de căutare pe internet, dar care, în același timp, a creat servicii și instrumente destinate atât publicului larg, cât și mediului de afaceri.
Google LCC a dat naștere unei game extinse de servicii și aplicații, printre acestea, cele mai cunoscute fiind:
- Google - motor de căutare pe Internet
- Google Earth - imagini înregistrate din satelit ale Pământului
- Google Chrome - navigator de web (browser)
- Android - sistem de operare pentru dispozitive mobile
- Gmail - sistem de e-mail
- Google Translate - platformă online de traducere gratuită într-o gamă largă de limbi
- Google+ - rețea de socializare
Din lista menționată, Google + a devenit în 2018 un subiect care a cauzat numeroase discuții, probleme și neplăceri care se desfășoară și în acest moment. Acestea au condus în cele din urmă la decizia Google de a închide G+ până în aprilie 2019, iar din 4 februarie nu mai există opțiunea de înregistrare pentru a putea fi folosit acest serviciu.
Ce este Google +?
Google + este o rețea de socializare care a fost lansată ca test, cu acces pe bază de invitație, în iunie 2011, iar în luna septembrie a fost lansată public. Se consideră că acest serviciu a venit ca un răspuns la fenomenul de socializare Facebook, iar la puțin timp după permiterea accesului la nivel general s-au înregistrat peste 43 milioane de utilizatori.
Platforma a fost creată pentru a aduce împreună indivizi care împărtășesc aceleași interese și care pot comunica și colabora pentru a crea o comunitate. Scopul acesteia a fost de a oferi oportunitatea de dezvoltare de relații semnificative prin interacțiunea constantă cu persoanele din cercul de cunoștințe, dar și cu experți din diverse industrii.
Acest serviciu permitea persoanelor înregistrate să desfășoare diverse acțiuni în cadrul aplicației. Crearea unui cont Google+ implica utilizarea unei adrese de e-mail, prenume, nume, sex și, opțional, o fotografie de profil sau alte date personale.
Interfața Google+ este constituită dintr-o listă de secțiuni care include:
- Acasă
- Profil
- Fotografii
- Cercuri
- Jocuri
Printre caracteristicile pe care le prezintă se regăsesc:
- Butonul “+1”- recomandă public un material suplimentar de pe un alt website
- Cercuri – crearea de grupuri de persoane (familie, prieteni, colegi de la locul de muncă, parteneri de afaceri etc.), acordând opțiunea de a distribui diverse tipuri de conținut care pot fi vizualizate doar de membrii grupului pe care utilizatorul îl selectează
- Hangouts – chaturi video cu un grup de persoane
- Messenger – reunește convsersațiile de pe toate platformele într-un singur chat de grup
- Flux- centralizarea tuturor conținuturilor pe care anumiți prieteni le-au distribuit unui utilizator
- Sparks – funcție care oferă recomandări de conținuturi de actualitate pe vbaza intereselor utilizatorului
Bineînțeles, dacă se privesc în ansamblu toate funcțiile pe care le oferă, Google+ nu pare a fi cu nimic mai presus decât cea mai utilizată platformă de socializare de acum. Trebuie specificat însă că, în 2011, noutatea pe care o aducea acest serviciu era oportunitatea utilizatorului de a crea cercurile dorite și opțiunea de împărtăși ce dorește cu fiecare în parte.
Totuși, Google+ a atins, față de alte rețele de socializare, cote înalte de-a lungul anilor și a rămas o opțiune pentru numeroase persoane. Conform statisticilor, anul trecut, se înregistrau peste 300 milioane de utilizatori activi și se estimează circa 2 miliarde de persoane înregistrate la nivel mondial.
Ce a condus la declinul Google+?
La începutul lunii octombrie 2018, compania a dezvăluit că o eroare de securitate din luna martie a expus informații despre conturile a 500.000 utilizatori, acestea incluzând numele, adresele de e-mail și ocupațiile. În acel moment, Google intenționa să închidă rețeaua socială până în august 2019.
La scurt timp după decizie, Google declară într-un articol de pe blogul oficial (Articol integral: https://www.blog.google/technology/safety-security/expediting-changes-google-plus/) că s-a descoperit o nouă vulnerabilitate, cauzată de o actualizare implementată în luna noiembrie. Din cauza acesteia, au fost expuse datele a 52,5 milioane de utilizatori Google+, oferind aplicațiilor externe permisiunea de a accesa date personale ale acestora, indiferent dacă aceștia aveau sau nu setat modul “privat”.
Astfel, compania a decis să accelereze procesul de închidere al rețelei, termenul final fiind 2 aprilie 2019.
Un alt motiv pentru închiderea Google+ se datorează numărului redus de utilizatori, în comparație cu alte platforme renumite de socializare. În anul lansării, persoanele care apelau la internet foloseau deja alte rețele de socializare (Ex: Facebook), iar creșterea numărului de utilizatori a acestora se află în continuare în creștere. Astfel, Google+ are deja o concurență destul de puternică.
Deși există comunități și utilizatori dedicați, numărul acestora este eclipsat de alte platforme sociale. Deși compania a încercat diverse instrumente și funcții (Ex. Google+ ca modalitate de conectare la serviciile Google, precum YouTube și Gmail) pentru a atrage cât mai mulți consumatori , aceasta a devenit o platformă mai puțin aglomerată și utilizată mai mult pentru anumite nișe.
Care este următorul pas pentru utilizatorii Google+?
Următorul pas pentru utilizatorii Google+ este să își exporte datele de pe platformă, având în vedere că acestea vor fi șterse definitiv din data de 2 aprilie. În următorul link se poate regăsi procesul de salvare al datelor, explicat pas cu pas.
2 lucruri care pot fi învățate din eșecul Google+
Declinul platformei Google+ poate fi o lecție pentru fiecare afacere, dar mai ales pentru cele noi. Deși a fost creată de o corporație de mare dimensiune, cu un renume mondial și servicii utilizate la nivel global, lucrurile esențiale de care un serviciu are nevoie pentru a supraviețui nu se schimbă. Este o eră în care oamenii au diverse nevoi și cerințe, doresc să comunice într-un mediu online interactiv și mai ales să le fie garantă siguranța datelor private.
1. Google nu a rezolvat cu adevărat o problemă unică cu Google Plus. Platforma a făcut în principiu ceea ce a făcut și Facebook, dar majoritatea utilizatorilor de internet a ales deja înainte ca Google să dea startul. Google+ nu a oferit ceva cu adevărat original, care să facă o diferență.
2. Nu a dat oamenilor nici un motiv să se conecteze emoțional. Persoanele pasionate de domeniul digital sau cei care dau naștere tendințelor nu au fost atrași să facă o folosire intensă a acestui serviciu.
Unicitatea este cea care face ca un brand, o platformă sau un serviciu să exceleze. Pentru a atrage și a crește, este nevoie de factorul de diferențiere.
Google Plus nu a avut ceva unic de oferit. A fost o alternativă la alte rețele sociale dar care nu a fost agreată de majoritatea persoanelor, posibil și prin prisma interfeței greu de înțeles și folosit.
Un astfel de exemplu trebuie observat, analizat, reținut și luat în considerare de majoritatea antreprenorilor și a persoanelor care lucrează în domeniul marketingului. Este recomandat să se apeleze la unicitate și să se investească în ea.
Rămas bun, Google+!
Lansată cu convingerea că va fi un canal de socializare de succes, Google+ a ajuns o platformă de socializare cu o bază de utilizatori în declin, chiar abandonată, în comparație cu restul serviciilor și instrumentelor Google.
Deși sunt miliarde de persoane care apelează la serviciile extraordinare oferite de Google, compania nu a excelat în rândul rețelelor de socializare online. În prezent, aceasta se axează pe alte proiecte de succes și dezvoltarea tehnologiei AI (Inteligența artificială), iar Google+ va rămâne după 2 aprilie 2019, doar o amintire.
< Anterior | Următor > |
---|