
Din cauza numărului crescut de reclamații venite din partea persoanelor care accesează servicii prin intermediul platformelor online, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a pregătit un set de reguli care vizează comerțul online.
În urma acțiunilor de control prestate de către reprezentanții ANPC cu privire la activitatea comercială din sectorul online, a apărut o serie de prevederi pentru cei care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce - comerţ electronic.
Dreptul la informații corecte, complete și precise asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor oferite de către comercianții din sectorul online este absolut necesar, având în vedere numărul tot mai crescut de reclamații din ultimii 3 ani.
Conform Ordinului pregătit de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, următoarele reguli vor deveni obligatorii:
- Operatorii economici care desfășoară activitatea de comercializare/prestare de servicii în mediul online, trebuie să informeze consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează.
- Operatorii economici vor fi obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului – home page următoarele elemente: denumirea unității, codul unic de înregistrare la registrul comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societății pentru care este autorizată să funcționeze, autorizații/avize necesare desfășurării activității.
- Documentele trebuie plasate în câmpul vizual al consumatorului, accesibil acestuia, astfel încât informațiile să fie ușor de identificat, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.
Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Vom reveni cu detalii.
Comerțul online este din ce în ce mai popular în România, iar conform datelor emise de Institutul Național de Statistică (INS), citate într-o analiză a Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), numărul românilor cu reședința în zone rurale care plasează comenzi online a crescut cu 22,8% în ultimul an, peste creșterea de 10% înregistrată în rândul clienților din mediul urban.
< Anterior | Următor > |
---|