05 Decembrie 2018

video-marketing

Domeniul de marketing se află într-o continuă schimbare și dezvoltare, iar implementarea de noi strategii este esențială pentru succesul unei afaceri online. Video marketingul a devenit în ultimii ani o strategie care nu este doar opțională, ci necesară pentru ca o firmă să își atingă obiectivele.

Este utilă apelarea la videoclipuri în strategia de marketing digital? Răspunsul este simplu: DA. Video marketingul va reprezenta în 2019 un instrument de promovare esențial și profitabil pentru fiecare afacere.


Potrivit statisticilor Wyzowl, 63% dintre companii au început să apeleze la marketingul prin conținut video, iar 82% dintre acestea au declarat că marketingul video este o parte importantă a strategiei lor.

Consumul de conținut video a atins cote majore în prezent. Conform studiilor Hub Spot, 78% dintre utilizatorii de internet vizionează videoclipuri săptămânal, iar 55% acordă o atenție mai sporită acestora, față de alte tipuri de conținut.

De ce o strategie de marketing video este fundamentală pentru o afacere?

Consumatorii vizionează videoclipuri

Odată cu apariția a diferite platforme precum YouTube, sau cele destinate filmelor și serialelor, oamenii au devenit obișnuiți să vizioneze videoclipuri în viața lor de zi cu zi. O mare parte din timpul petrecut pe internet este destinat acestora și numai pe platforma YouTube sunt vizualizate miliarde de videoclipuri zilnic.

De asemenea, utilizatorii de internet apelează la conținutului video ca un ajutor în decizia de achiziționare a unui anumit produs sau serviciu, iar majoritatea declară că videoclipurile au un rol decisiv în procesul de cumpărare.

Consumatorii sunt orientați către vizual, iar conținutul video este superior altor tipuri de conținut (newsletter, articole de blog etc.) prin impactul pe care îl crează. Astfel, deținătorul unei afaceri are datoria de a oferi clienților ceea ce își doresc, beneficiile fiind pentru ambele tabere.

Trebuie reținut faptul că videoclipurile nu trebuie distribuite doar în cadrul platformelor destinate conținutului video. Acestea pot fi publicate pe site și pe rețelele de socializare, reprezentând, de asemenea, o oportunitate pentru firmă să atragă publicul și să conducă la conversii.

Concurența și firmele din alte domenii practică această strategie de marketing

Din ce în ce mai multe branduri adaugă o strategie de marketing video în planul general de marketing. Așadar, este recomandat ca fiecare afacere să se concentreze asupra acesteia pentru a nu rămâne în urma concurenței.

În domeniul eCommerce, scopurile sunt cele de a atrage noi clienți, de a fideliza clienții deja existenți, de a surprinde în mod pozitiv, de a crea un brand puternic și de a conduce la un număr mai mare de vânzări. Video marketingul este răspunsul pentru a atinge toate aceste puncte.

Video-urile sunt ușor de integrat

Fiecare afacere are nevoie de o strategie de marketing prin video. Aceasta poate fi ușor integrată alături de alte metode de promovare, conducând la o rată de conversie mai mare.

Indiferent ce alte tipuri de marketing utilizează un brand, de la articole de blog, până la postări pe rețele de socializare, conținutul video este simplu de inclus în lista.

Video marketingul este facil de implementat pe rețelele de socializare. Totuși, pentru ca acesta să aibă efectul dorit, trebuie să se țină cont de câteva puncte cheie:

  • Sunt șanse mult mai mari ca publicul țintă să vizioneze conținutul pe un dispozitiv mobil, decât pe un laptop. Astfel, conținutul trebuie să fie optimizat pentru acesta.
  • O mare parte dintre utilizatori urmăresc videoclipul fără sunet. Așadar, este recomandată includerea de subtitrări sau cuvinte pe ecran.
  • Oamenii apasă click pe ceea ce le captează interesul sau le stârnește curiozitatea. Apelarea la imagini care generează emoție sunt un “must-have” pentru ca videoclipul să își atingă obiectivul.

Videoclipurile nu își limitează amprenta doar pe platformele destinate conținutului video sau pe rețelele de socializarea. Acestea pot avea un impact benefic pentru afacere și dacă sunt integrate în site-ul propriu. O firmă care își întâmpină clienții pe site cu un video poate avea șanse mai mari să atragă atenția asupra a ceea ce oferă.

Videoclipurile pe care o firmă le poate integra în strategia de marketing pot fi de diferite tipuri:

  • Deținătorul afacerii poate alege să fie imaginea acesteia și poate crea un video în care să își prezinte personal brand-ul
  • Pot fi create video-uri animate sau reprezentări reale ale produselor sau serviciilor pe care afacerea le oferă
  • Pot fi incorporate testimoniale/mărturii video ale persoanelor care au apelat la produsele sau serviciile firmei
  • Videoclipurile care explică o multitudine de informații într-un mod succint și atractiv pot fi mai eficiente decât citirea unui articol lung

Videoclipurile oferă personalitate afacerii

Conținutului video poate spori gradul de conștientizare al unui brand, poate oferi o imagine mai clară asupra acestuia, chiar o față reprezentativă, și poate arăta și alte laturi ale afacerii, care vor atrage și mai mult clienții.

Un videoclip poate conduce o afacere să fie memorabilă și recunoscută facil. De exemplu, reclamele Cocolino cu ursul, campaniile Orange cu personajele Millidge și Doig, reclamele Coca-Cola de Crăciun cu camioanele specifice etc.

Deși exemplele de mai sus fac referire la mărci de renume, iar pentru afacerile mai mici poate fi mai greu să atingă acest nivel de recunoaștere, nu este imposibil și nici nu înseamnă că apelarea la videoclipuri nu va conduce la rezultat notabile.

Conștientizarea mărcii joacă un rol important în comportamentul consumatorilor. Mai exact, dacă consumatorii își amintesc de aceasta, o recunosc, sunt șanse mai mari ca aceștia să achiziționeze produsele sau serviciile pe care le oferă.

Conținutul video joacă un rol important în acest domeniu. Peste jumătate dintre specialiștii în marketing consideră că videoclipul este un instrument eficient pentru creșterea gradului de conștientizare a mărcii. Imaginile rămân în mintea oamenilor pentru o perioadă mai îndelungată. Videoclipurile angajează simțurile într-un mod în care cuvântul scris nu poate.

De asemenea, acestea pot ajuta o afacere să pună o față brand-ului. Oamenii se conectează la oameni. Nu este neapărat recomandat ca clienții să se gândească la o marcă ca la strict o companie, corporație. Este mult mai avantajos să se gândească ca la o persoană prietenoasă, mereu pregătită să îi ajute și să le răspundă nevoilor.

Numeroase companii prezintă în videoclipurile lor fondatorii, angajații din diverse departamente, persoanele din spatele ideilor pentru a prezenta și o altă latură a afacerii. Cea umană. Prin intermediul acesteia clienții se simt mult mai apropiați de marcă și se construiește o relație mai puternică și bazată pe încredere.

O strategie de marketing prin video este importantă întrucât, prin intermediul videoclipurilor, clienții pot vedea și o parte distractivă a firmei. Un film/video cu o grafică amuzantă și o melodie care răsună a optimism este mult mai favorabil decât un conținut sec care încearcă să vândă ceva.

Cum se poate crea o strategie de marketing prin video care să atingă succesul dorit?

Concentrarea asupra poveștii și nu asupra vânzării

Tacticile de vânzări directe și agresive regăsite uneori pe internet pot deveni enervante și îi fac pe clienți să respingă anumite mărci. Astfel, trebuie ca deținătorul unei afaceri online să își reamintească că regulile din strategia de marketing prin conținut scris, se aplică și la strategia de marketing prin conținut video. O afacere trebuie să se concentreze în jurul poveștii și nu a vânzării. Trebuie să prezinte în videoclipuri valorile pe care le furnizează ca brand.

Un videoclip are puterea de a emoționa, de a cuprinde nevoile și dorințele consumatorilor și de a prezenta în același timp, o rezolvare pentru acestea. De asemenea, la acesta se poate adăuga și un link relevant poveștii cu trimitere la o acțiune în cadrul site-ului.

Secundele contează

O mare parte din consumatori vor alege să părăsească vizualizarea unui videoclip care este prea lung. Experții în domeniul video recomandă ca acesta să fie scurt și la obiect. Astfel, este important ca acesta să prezinte esența, obiectivul, în primele 5, maxim 10 secunde.

Un videoclip trebuie să trezească interesul, să-și transmită imediat valoarea și să răspundă la întrebarea “ De ce este important pentru mine (consumator) să îl vizionez?”. Este necesar să se înțeleagă de la început dacă acesta are rolul a amuza, de a informa sau de a încuraja la o anumită acțiune.

Creativitatea este baza unui videoclip bun

Creativitatea este fundamentală pentru realizarea unui videoclip care să conducă la rezultatele pe care o afacere le așteaptă. Astfel, acesta nu trebuie să fie plictisitor, ci trebuie să îi facă pe clienți să aprecieze și să se bucure de secundele în care au ales să îl vizualizeze.

Asumarea anumitor riscuri în crearea videoclipului, ieșirea din tipare, apelarea la noi scenarii față de concurență, pot face ca un conținut online să aducă câștiguri mai mari decât cele așteptate.

Optimizarea pentru căutare

Crearea videoclipului este primul pas, iar distribuirea acestuia și optimizarea pentru motoarele de căutare este următorul care va conduce la atingerea obiectivului. SEO nu trebuie omis în acest punct. O descriere atașată lângă acesta este o opțiune care va permite motorului Google să înțeleagă videoclipul și să îl prezinte ca rezultat relevant în căutările consumatorilor.

O afacere trebuie să se asigure că videoclipurile postate sunt etichetate cu cuvinte cheie relevante, explicate prin descrieri detaliate și titluri unice.

Video Marketingul – noul pas spre dezvoltare

Toate strategiile de marketing care implică diverse tipuri de conținut sunt importante pentru dezvoltarea afacerii, dar una care implică videoclipuri crește rata de succes. Combinația de sunete și imagini este modalitatea de a atrage cât mai simplu și eficient.

O strategie de marketing puternică care include video-ul este importantă pentru o afacere deoarece acest tip de conținut este consumat de majoritatea utilizatorilor de internet. De asemenea, videoclipurile sunt ușor de integrat în platforme sau rețele de socializare și definesc personalitatea mărcii.

Expertul în marketing digital James McQuivey a declarat că un minut de conținut video este echivalentul a 1,8 milioane de cuvinte.

Și trebuie recunoscut faptul că acest minut este mult mai interactiv.

Ai aflat informații interesante?

Abonează-te la newsletter şi îți vom trimite noutățile.
Articol publicat în Articole și noutăți   Miercuri, 05 Decembrie 2018