Fie că este vorba de un site de e-commerce sau B2B, conținutul unic și structura optimă nu trebuie să lipsească. Acestea au puterea poate cea mai mare, de a poziționa site-ul mai sus în motoarele de căutare, de a atrage mai mult trafic organic relevant, de a optimiza campaniile publicitare, aspecte importante care duc în cele din urmă la conversii mai mari.
Un business owner sau un responsabil de marketing-vânzări trebuie să aibă în vedere obiective comerciale, precum creșterea tranzacțiilor profitabile prin acțiuni care înseamnă creșterea calității traficului care vizitează site-ul de la motoarele de căutare.
Deși există o serie de tactici diferite care pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor, dacă categoriile sunt bine optimizate pe site, acesta va oferi multă valoare și va ajuta în atingerea obiectivelor.
Articolul prezintă informații despre organizarea unui site, ce conținut de categorie ar trebui să existe, cum ar trebui structurate categoriile de pe site-ul respectiv și cele mai bune practici pentru optimizarea conținutului.
Ce înseamnă o pagină de categorie?
O categorie este o pagină care se află deasupra paginilor de produse în structura ierarhică a unui site. În esență este o pagină de subiecte (topic page) pentru un grup de produse.
Această pagină ajută utilizatorul să navigheze la secțiunea dorită a site-ului și să găsească tipurile de produse specifice pe care le caută.
Astfel, primul criteriu de bază presupune introducerea produselor cât mai relevante pentru topicul categoriei precum și segmentarea pe categorii și subcategorii de interes, fiecare cu produse relevante pentru topicul/numele categoriei.
De ce este atât de important conținutul unui site?
Dintr-un punct de vedere SEO de bază, motoarele de căutare utilizează conținutul unui site web pentru a înțelege despre ce sunt paginile de pe site-ul respectiv.
În ceea ce privește comerțul electronic, a avea o formă utilă, informativă, relevantă și de bună calitate a conținutului pe paginile de categorii, înseamnă că motoarele de căutare înțeleg scopul paginilor și cât de valoros este conținutul pentru un utilizator, servind, de asemenea, și profilului clientului (buyer personas).
În prezent, Google și alte motoare de căutare doresc să ofere întotdeauna conținut relevant, care se potrivește cel mai bine cu interogarea și intenția utilizatorilor.
Prin urmare, o privire mai atentă spre conținutul dorit de utilizatori și utilizarea cercetării cuvintelor cheie, căutările existente pe site, precum și înțelegerea intenției de căutare sunt elemente cheie în optimizarea cu succes pentru motoarele de căutare.
Când un vizitator ajunge pe o pagină de categorie optimizată care se referă la interogarea sa de căutare, experiența utilizatorului este îmbunătățită, iar probabilitatea de a cumpăra de pe acel site va fi mai mare.
Având în vedere că numărul de persoane care caută după nume de produse specifice, coduri sau alți identificatori specifici este destul de redus, este necesar ca contextul să poată servi mai multor potriviri de cuvinte cheie.
Pentru a ajunge în acest punct, paginile de categorie cu conținut mai larg trebuie dezvoltate pentru a servi căutărilor mai ample.
Ce categorii ar trebui să existe pe un site de e-Commerce?
Înainte de a începe structurarea și optimizarea paginilor unui site, este importantă clarificarea nevoilor în materie de categorii de pagini.
Paginile planificate vor depinde de business-ul site-ului și de complexitatea produselor vândute, însă pot fi utilizate o serie de instrumente/tactici care ajută la descoperirea a ceea ce caută utilizatorii și, prin urmare, ce trebuie să includă acele pagini.
Ce produse oferă cea mai mare valoare unei afaceri?
Înainte de a începe cercetarea a ceea ce caută oamenii, focusul trebuie să fie pe descoperirea liniilor de produse pe care va pica toată concentrarea atunci când vine vorba de crearea de conținut.
Opțiuni precum creșterea vânzărilor, construirea unor grupe de produse cu performanțe mai slabe, atenția spre grupe de produse care oferă mai multă valoare și marje mai mari, pot fi luate în considerare pentru investirea în conținut, însă este necesară asigurarea că acesta oferă un ROI (Return on Investment) bun.
Obiectivul general al afacerii poate fi acela de a vinde mai multe produse din gamă și de a crește vânzările, însă acest lucru merită o privire strategică, iar concentrarea eforturilor trebuie să pice în prim plan pe acele grupe care vor aduce un bun profit.
Un sfat eficient pentru proprietarii de site-uri este să-și acorde timp pentru a decide care ar trebui să fie prioritățile și grupele de interes.
Efectuarea research-ului pentru keywords
Odată ce prioritățile sunt decise, următorul pas în colaborare cu specialistul de optimizare, este efectuarea cercetării cuvintelor cheie profitabile care ajută la stabilirea a ce categorii de pagini trebuie dezvoltate pentru site.
Chiar dacă site-ul conține deja anumite pagini de categorii, cercetarea cuvintelor cheie poate ajuta la identificarea paginilor suplimentare de care este nevoie, pentru ce termeni ar trebui optimizate paginile, și, de asemenea, poate ajuta la structurarea site-ului într-un mod ușor și eficient.
Există o serie de instrumente diferite, precum SEMrush și MOZ, care pot ajuta la efectuarea cercetării cuvintelor cheie. Această cercetare va oferi informații excelente despre termenii pe care îi folosesc oamenii atunci când caută, volumul mediu de cuvinte cheie asociate și cât de dificilă poate fi clasificarea organică pentru termenii care se referă la produsele prezente pe site.
Un alt avantaj al cercetării cuvintelor cheie este că pot fi analizate variantele de limbă care pot exista între țări – mai ales dacă afacerea de e-Commerce operează pe mai multe piețe!
Research-ul pentru keywords poate ajuta la descoperirea unor lucruri neluate în seamă inițial.
Research-ul pentru keywords implică și identificarea termenilor pentru paginile categoriei care au intenție tranzacțională ridicată. Interogările de căutare (search queries) cu intenția de informare (research intent) sunt bune și pot fi valoroase pentru a viza blogul, dar nu și paginile de categorii, care sunt concepute pentru cumpărători la sfârșitul călătoriei cumpărătorului (buyer journey), pentru a-i încuraja să facă conversii.
Exemplu:
Intenție tranzacțională (cumpărare): “Comandă flori pentru ziua mamei”
Intenție informativă (de cercetare): “Flori potrivite pentru ziua mamei”
Odată ce research-ul pentru keywords a fost făcut, privirea trebuie mutată la cartografierea paginilor care se vor alinia la cuvintele cheie și produsele pe care le va acoperi fiecare.
Pentru a valorifica cât mai multe conversii din site, ar trebui dezvoltată o strategie de conținut, un calendar de publicare care prioritizează mai întâi produsele cele mai importante, un plan ce ajută owner-ul să aibă parte de timp pentru planificare și adăugarea/gestionarea de conținut în mod regulat.
În anumite cazuri, trebuie luată în considerare efectuarea cercetării cuvintelor cheie în puncte strategice de-a lungul anului, pentru a profita din plin de avantajele sezonalității.
Clasamente actuale și vizibilitate
Dacă site-ul conține multe pagini de categorii, aruncând o privire asupra vizibilității și clasamentelor actuale poate ajuta la identificarea locurilor în care conținutul poate fi optimizat pentru rezultate mai bune.
De multe ori sunt necesare numai câteva îmbunătățiri mici pentru a remarca o mare diferență. De exemplu, reordonarea produselor într-o categorie, după anumite criterii specifice business-ului sau produselor poate avea un impact major.
Utilizarea căutării pe e-Commerce
O modalitate eficientă de a descoperi ce pagini de categorie lipsesc este identificarea conținutului pe care oamenii îl caută pe site. Există o mulțime de platforme de e-commerce sau instrumente cum ar fi Google Analytics, care pot dezvălui termenii pe care oamenii îi folosesc atunci când caută pe site.
De exemplu, un magazin de electrice poate descoperi că un număr mare de vizitatori caută în site „cablu solar”, dar în prezent există numai categorii pentru cabluri de alte tipuri.
Prin urmare, magazinul poate dori să prioritizeze crearea acestei categorii noi “Cabluri solare” pentru a se asigura că utilizatorii pot găsi cu ușurință ceea ce caută și nu părăsesc site-ul pentru a-l găsi în altă parte.
Acestea sunt date utile, deoarece arată ce se așteaptă vizitatorii să poată găsi când ajung pe acel site. Chiar dacă găsesc ceea ce caută, faptul că au folosit funcția de căutare pentru a găsi produsul/informația respectivă, poate indica faptul că nu au reușit să-l găsească suficient de ușor prin navigare și, prin urmare, este posibil să fie necesar ca arhitectura site-ului să fie refăcută pentru a crea conținut mai intuitiv și indexabil în motoarele de căutare.
Cum pot fi structurate paginile de categorii?
Paginile de categorii care apar în navigarea unui site web oferă un semnal puternic pentru Google că aceste pagini sunt importante și au o mulțime de link-uri. Prin urmare, odată ce s-a făcut alegerea corectă a paginilor de categorie este importantă structurarea într-un mod ușor de înțeles atât pentru motoarele de căutare, cât și pentru utilizatori.
Crearea arhitecturii informaționale pentru site
Maparea arhitecturii informațiilor este utilă pentru meniuri, pe baza paginilor curente, precum și a lacunelor a căror existență este identificată.
De luat în considerare este modul în care produsele s-ar împărți cel mai bine în categorii și subcategorii.
O structură de hărți mentale funcționează bine pentru această planificare sau chiar o structură de coloane simplă, într-o foaie de excel.
Mega Meniurile tind să funcționeze destul de bine pe site-urile de e-Commerce ca o modalitate de a afișa paginile de categorii de nivel superior și paginile de subcategorii în mod clar și simplu. Aceste meniuri sunt adesea folosite de marii retaileri cu un portofoliu larg de produse.
Este recomandat ca și categoriile principale să fie grupate pe domenii generale, intuitive, nu mai mult de maxim 15-20 principale și ulterior segmentate pe subcategorii de interes. Un meniu cu multe categorii principale poate pune în dificultate vizitatorul.
Este esențială asigurarea că paginile de categorii principale nu sunt ascunse și sunt, de asemenea, ușor accesibile, așa că acordarea unei atenții deosebite navigării primare și secundare este esențială.
Pentru a obține beneficii SEO maxime, etichetele de navigare alese trebuie să fie bogate în cuvinte cheie.
De asemenea, este nevoie de un echilibru între SEO și utilizabilitate, pentru ca utilizatorii să găsească ceea ce doresc.
Experiența utilizatorului (UX) trebuie îmbinată cu criteriile de SEO pentru obținerea unui echilibru fericit între cele două.
În cele din urmă, trebuie concepută o structură pentru viitor prin planificarea din timp și proiectarea că există spațiu pentru a dezvolta meniurile și a împărți în continuare categoriile și subcategoriile în timp.
O structură simplă de navigare pentru site-urile de E-commerce va include de obicei:
- Top pagini de categorii (maxim 15-20);
- Primul nivel de pagini de sub-categorii;
- Al doilea nivel de pagini de sub-categorii (opțional);
Este demn de remarcat faptul că, paginile din categoria superioară vor sta în mod normal sub navigarea principală a site-ului.
Paginile categoriei devin mai specifice pe măsură ce se coboară în ierarhie.
Găsirea echilibrului între SEO și UX
A simplifica navigarea pentru utilizatori nu înseamnă întotdeauna cel mai bun lucru pentru SEO. De exemplu, pe alt magazin cu articole pentru casă „mobilier și iluminat” sunt două categorii de obiecte grupate într-o singură categorie, totuși, din perspectiva SEO, cineva care caută lămpi este probabil să aibă o intenție diferită față de un utilizator care caută mobilier și, în mod ideal, ar fi separat în diferite categorii.
Este simplu de înțeles de ce a fost luată această decizie, din punctul de vedere al utilizatorului, pentru că lămpile și mobilierul merg împreună și s-ar putea să fi avut cuvinte cheie și date de căutare care au susținut această decizie. Pentru a evita această problemă pe site, trebuie luată în considerare crearea de categorii separate, dar proiectarea paginilor astfel încât să fie create link-uri fără categorii strâns legate sau complementare.
Nu trebuie să existe frica de a include subcategorii în mai multe categorii, dacă are și sens. Dacă site-ul are un număr mare de categorii, a avea mai multe subcategorii poate face de fapt mai ușor pentru utilizator să găsească ceea ce caută și pentru Google să indexeze sub-categoria cea mai relevantă.
Cum pot fi optimizate paginile de categorii
Pentru ca paginile să fie bine clasate organic și pentru asigurarea că vizitatorii site-urilor convertesc, ar trebui să fie optimizate în mod corespunzător și revizuite în mod regulat. Acestea sunt doar câteva dintre elementele de pe pagină care ar trebui luate în considerare atunci când se optimizează paginile.
Asigurarea că site-ul este sănătos din punct de vedere tehnic
O casă nu poate fi construită fără a avea baze solide, și, în același mod, trebuie luat în vedere dacă site-ul este sănătos din punct de vedere tehnic înainte de se adăuga mai mult conținut.
Dacă starea de sănătate a site-ului este scăzută, acesta nu va funcționa organic atât de bine pe cât s-ar putea.
Sănătatea tehnică a unui site de e-Commerce acoperă o multitudine de valori și și factori măsurabili, de la viteza paginii la etichetele alternative și sunt multe de luat în considerare.
URL-uri
Adresele URL ar trebui să fie optimizate pentru cuvintele cheie vizate în fiecare pagină, iar structura URL ar trebui să aibă sens logic, deoarece paginile de pe site se vor extinde în timp.
Pagina categoriei de nivel superior este cea mai apropiată de numele domeniului. Subcategoria este la doi pași de domeniu, iar subcategoria nivelul 2 este la 3 pași.
Pentru detalii cu privire la link-uri recomandăm și articolul:
https://www.livecom.ro/articole-si-noutati/link-urile-interne-din-cadrul-unui-site-de-e-commerce
Metadate și titluri optimizate
Metadatele includ titlul și descrierea paginii și sunt afișate utilizatorilor în rezultatele căutării. Meta Titlul este un factor de clasare și ar trebui să includă cuvintele cheie care sunt vizate pe pagina respectivă, în timp
ce metadatele ar trebui să fie descriptive, atrăgătoare și ilustrative pentru conținutul paginii. Deoarece motoarele de căutare sunt aglomerate cu diferite tipuri de rezultate, este vital ca metadatele să fie cât mai descriptive și atractive posibil.
O altă sarcină importantă este asigurarea că titlurile din conținutul paginii sunt bogate în cuvinte cheie, însă H1 (titlul vizibil în pagină) și metatitlurile trebuie să fie corelate unul față de celălalt.
Conținutul paginii în sine
Faptul că o pagină de categorie nu conține conținut scris, acest lucru nu va ajuta paginile să performeze. Dar care este cantitatea potrivită de conținut?
Acest lucru depinde de fiecare afacere și de numărul de produse, dar trebuie urmărită calitatea în detrimentul cantității. Ca punct de plecare general, scopul trebuie să fie completarea cu conținut cât mai specific grupei de produse, nu text general (wiki).
Întrucât principalul obiectiv al fiecărei pagini ar trebui să fie produsele, trebuie luat în considerare modul în care conținutul este afișat. O introducere de text mare în partea de sus, va trimite conținutul util/produsele în jos, cu precădere pe mobil.
Un sfat bun pentru site-urile de e-Commerce este amplasarea a două rânduri de text deasupra produselor sau adăugarea unei casete de text secundare sub produse.
Din nou, acest text ar trebui să fie relevant, util și descriptiv pentru produsele din categorie, făcând cât mai ușor posibil pentru utilizatori să navigheze spre paginile și produsele pe care le doresc.
Produsele din categorie
De multe ori se întâmplă ca, dintr-un rezultat al căutării să ajungem să vizităm un site de e-Commerce, constatând că produsele afișate pe pagină nu au legătură cu căutarea făcută inițial și nici măcar cu categoria în sine.
De aceea, este esențial ca produsele să fie clasificate și filtrate în mod corespunzător, deoarece o experiență slabă a utilizatorului poate însemna ca vizitatorii să își scurteze timpul pe pagină și să iasă complet de pe site.
Nu numai că rata de respingere și timpul pe pagină sunt ambii factori de clasare care, dacă sunt afectați, ar putea afecta clasamentul, dar înseamnă și pierderea unei potențiale vânzări.
Modul în care produsele sunt accesate din fiecare categorie trebuie luat în considerare, de asemenea. Este recomandat ca la început de pagină să fie prezentate produsele populare care oferă cea mai mare valoare comercială. Astfel, au cea mai mare șansă de a fi văzute.
Dacă există promoții pe anumite grupe, atunci ar trebui afișate mai întâi acele produse (în timpul promoției).
În plus, este necesară asigurarea că sunt suficiente produse de afișat pe pagina de categorie. De exemplu, dacă un site afișează numai 4 produse într-o categorie în comparație cu cele 24 ale altui site, pagina cu mai multe produse este mai probabil să se claseze mai bine.
În această situație trebuie luată în considerare diversificarea produselor din categorie sau chiar comasarea unor categorii.
Imaginile corecte de produs
Multe site-uri de e-Commerce trec cu vederea importanța imaginilor de pe pagină. Pentru că produsele nu pot fi văzute în realitate, imaginile principale trebuie prioritizate pentru a crește probabilitatea conversiilor.
Imaginea principală a produsului trebuie să fie de calitate și să prezinte cât mai bine produsul, nu utilizarea sau caracterisitici ale acestuia.
Pentru SEO, căutarea de imagini pentru e-Commerce este masivă și există o serie de factori de luat în considerare: numele fișierului optimizat, dimensiunea, claritatea, fără logo-uri sau suprapuneri promoționale pe imagine.
Utilizarea filtrelor pe pagini
Dacă catalogul de produse este mare sau există produse cu caracteristici tehnice definitorii, este recomandată adăugarea de filtre în pagină. S-a dovedit că filtrele sunt excelente pentru UX și cresc conversiile.
În special, pe paginile cu categorii largi, cum ar fi produsele tehnice, oferind utilizatorilor opțiunea de a filtra produsele după parametrii doriți pentru a se restrânge numărul de produse la ceea ce caută cu adevărat utilizatorul, poate face experiența site-ului mai ușoară și mai personalizată.
Precum încadrarea corectă a produselor în categorii, filtrele ineficiente care oferă rezultate aleatorii (produse greșite) pot face mai mult rău decât bine.
Implementarea de filtre, cu valori uzuale sau carateristici, ușor de utilizat, pot oferi paginilor de categorii un adevărat avantaj concurențial pentru un magazin online.
În concluzie, paginile de categorii sunt o parte esențială a structurii unui site de comerț electronic (taxonomie). După pagina de pornire (home), acestea reprezintă următorul pas și cel mai important din canalul de marketing, care îi ajută pe clienți să-și restrângă opțiunile și să-i ghideze către pagina de produs dorită, astfel încât să poată face o achiziție.
< Anterior | Următor > |
---|