Articole și noutăți   Miercuri, 27 Decembrie 2017

web_trend

Un nou an, noi moduri de a-ți surprinde clienții cu un design care să-i facă să spună WOW, dar în același timp să fie ușor de utilizat pentru toți.

Funcționalitatea și esteticul trebuie să rămână principii de bază ale design-ului site-ului tău pentru a putea astfel crea o experiență plăcută utilizatorilor care îți vizitează paginile. Și chiar dacă pe piață au apărut deja noi tehnologii și unelte futuriste care par riscante, este o mare oportunitate să le încerci pentru a-ți lăsa clienții cu gura căscată.

Oferă-le acestora experiența vieții lor pentru a-i putea converti în clienți de cursă lungă!

Vino cu noi într-o călătorie spre tendințele web design care sunt deja în joc și altele noi care merită încercate pentru o creștere a angajamentului utilizatorilor (user engagement) și pentru o mai bună rată de conversie.

În acest moment, precum și pentru noul an, adaptarea la mobil a site-ului rămâne o prioritate! Un web design friendly, pagini care se încarcă în câteva secunde sunt de o importanță crucială, mai ales că noul an pune în scenă și update-ul Mobile First Index.

Dacă respecți tot ceea ce ai făcut cu site-ul tău până acum, dar și oamenii cărora le oferi produse sau servicii este importat să menții un web design responsive. Clienții tăi utilizează toate device-urile posibile, mai ales smartphone-urile, iar site-ul businessului tău trebuie să le poată oferi tot ce e mai bun.

Interfaţa Flat Design

Dacă citeşti acest articol de pe mobilul tău află că deja ai făcut cunoştinţă cu această înterfaţă minimalistă. Defapt, orice smartphone existent are deja interfaţa Flat User Interafce Design (UI) care se mai foloseşte şi la site-uri, softuri şi alte aplicaţii.

Flat web design înseamă elemente simple, culori pline, grafică minimalistă care lasă informaţia să fie pe primul loc. Este din ce în ce mai utilizat prin simplul fapt că ajută varianta mobile a site-ului tău să fie cât mai performantă prin simplitate, relevanță și spațiile albe dintre rânduri care fac textul mai aerisit.

Împreună cu imaginile simple, minimaliste, flat design este un trend care îți aduce numai beneficii: ajută la o încărcare rapidă a site-ului (indiferent de versiune: desktop sau mobile), o rată mare a engagement-ului și plus valoare în SEO.

Culorile vii utilizate, imaginile simple și fonturi Sans-Serif sunt plăcute la vedere și fac paginile ușor de parcurs de cei care ajung la tine. Imaginile simple de tipul icons sunt mai repede înțelese de către privitori, în detrimentul ilustrațiilor greoaie.

Și pe lângă un design prietenos și curat, azi scrisul face cât o mie de imagini care se încarcă greu și îți fac clienții să renunțe să mai aștepte să descopere ce ai tu de oferit!

Contentul rămâne regele!

Conţinutul este cel care face partea grea a design-ului oricărui site care se vrea a fi bine văzut și de calitate. Texte bine scrise într-un număr ridicat ajută site-ul la o mai bună încărcare.

Tot ce ar trebui să ai în vedere în legătură cu informaţiile oferite de tine utilizatorilor este că trebuie să fie mai mult despre ei şi nu despre tine. Încearcă să faci ca orice text de pe site să îţi ajute posibilii clienţi şi să le arăţi avantajele exacte la tot ceea ce le poţi oferi prin serviciile şi produsele tale.

Chiar şi platformele de social media sunt la bază content pur!

Iar atunci când te gândești la content ia în considerare și fonturile utilizate deoarece fiecare dintre ele are abilitatea de a transporta mintea utilizatorului spre asociații specifice. La fel aranjarea literelor și forma lor pe fiecare pagină trebuie aleasă cu grijă, utilizate în backdrop sau flat design pentru a reuși să-ți captezi audiența rapid și pentru mai mult timp.

Culori vibrante și fonturi Bold, mari

Folosește-le cu măsură pentru a capta atenția utilizatorilor din primele secunde de când au intrat pe site-ul tău. Au avantajul că sunt ușor de observat din prima și transformă orice design în ceva interesant.

Irregular Grid Layout

Poate fi găsit în multe tipuri de site-uri precum Pineterst, Curioos, Reserved şi altele care deţin content dinamic. Grid Layout are şi beneficiul de a uploada şi redimensiona imaginile în toate variantele posibile (landscape, portrait, square).

Cu ajutorul grid layout nu mai există compromis atunci când este vorba de text sau imagini în design-ul paginilor deoarece prin acest sistem de ghidaj toate elementele pot fii aşezate discret în ordinea creării. De asemenea se poate redimensiona orice content în aceeaşi lăţime şi grosime, afişându-le în coloane de orice înălţime.

Printre avantaje se numără şi faptul că este atractiv ochiului indiferent de elementele încărcare: secţinui de ştiri, pagini de evenimente, menţiuni de presă, galerii foto.

Pentru anul 2018 se preconizează utilizarea a cât mai mult spațiu neutru și irregular grid layout pentru un design avangardist.

Dar ce face acest sistem atât de special? Ajută ochiul uman să poată urmări cu ușurință o pagină, fiind în același timp încurajat să petreacă cât mai mult timp pe site.

Logo-uri animate şi animații Scroll-Triggered

Aceste timpuri de animații sunt din ce în ce mai utilizate și au avantajul de a folosi o mică parte de date pentru a fi downloadate de pe device/browser, dând site-ului un aspect plăcut.

Demonstrează-ti creativitatea în design cu aceste animații Scroll-Triggered, dar care te mai pot ajuta și la probarea produselor/serviciilor pe care le ai. Folosește-le în design-ul site-ului pentru a aduce un plus de profesionalism și modernitate în comparație cu ceilalți jucători de pe piaţă.

Micro-interacţiuni

Utilizatorii au deja posibilitatea și plăcerea de a reacționa la anumite imagini sau materiale cu bine cunoscutul like (Facebook) sau alte animații, precum inimă (Instagram).

Tot aceste micro interacțiuni permit tuturor utilizatorilor să comunice în timp real, crescând și viteza și conectivitatea așteptată într-o lume interconectată pe mobil.

Sticky Elements Menu

Este acel tip de meniu care se găseşte într-un spaţiu fix pe pagină de unde nu mai dispare, chiar dacă tu navighezi pe pagină. Este accesibil pentru toți userii tăi fără a mai fi nevoiți să dea scroll, putând fii aplicat oricărui tip de meniu.

Designeri de web site-uri au început să introducă acest fel de meniuri fixe din josul site-ului (partea de sus, bara de sus este în prezent foarte folosită), pentru a te putea întoarce înapoi fără să trebuiască să navighezi din nou în sus. Funcționalitatea modernă este o nevoie care rămâne obligatorie şi se pare că partea de jos a ecranului este mai funcţională din 2018!

Scalable Vector Graphics

Scalable Vector Graphics (SVGs) reușesc ca în noul an care vine să preia şi mai mult vechile formate ca GIF, JPG sau PNG pentru avantajele lor. Scalable Vectors nu au pixeli ficşi, fiind imagini vectoriale. Această scalare ajută la menținerea calității, nu afectează încărcarea rapidă a paginilor neavând nevoie de HTTP requests.

Realitate virtuală

Începând cu 2017 tot mai multe site-uri au adaptat video-uri de mari dimensiuni în site-ul companiei pentru a sugera realitatea din spatele serviciilor sau produselor oferite. Bineînţeles, aceasta a dus şi la dezvoltarea a cât mai multe scripturi şi aplicații web care ajută la integrarea unui video cât mai util.

Pentru noul an aşteaptă-te la video-uri 360 de grade, video-uri interactive şi cartografiate pe site-uri. Chiar dacă acum par scumpe la prima vedere, deja există aplicaţii care pot crea asemenea video-uri, într-un mod accesibil.

Inteligenţa artificală, chatbots şi machine learning

Mulțumită inteligenţei artificiale, boţii care sunt de ceva vreme utilizaţi au devenit mult mai smart, reuşind astfel să rezolve problemele pentru care sunt folosiţi. Astfel de boți utilizează și Facebook care ne întreabă dacă dorim să tăguim pe cineva într-o imagine, foloseşte location data, ne-a detectat gusurile la lectură ştiind astfel ce reclame, evenimete sau info să ne ofere pentru ca noi să dăm like.

Pentru noul an ne așteptăm ca la nivel mondial această tehnologie să fie încorportă şi în site-uri de business.

Imaginează-ţi că intri pe un site care îți oferă deja produsele sau serviciile dorite, bazându-se doar pe interacțiune cu un chatbot. Customer service-ul de pe site devine astfel mult mai eficient şi rapid cu ajutorul acestor tehnologii, deci merită luate în cosiderare.

Interacțiunea prin voce

Exact cum scrie, se referă la interacțiunea umană cu un computer în forma vorbirii. Interfețe care utilizează vocea avem deja pe piață în format Siri la IOS, Cortana la Windows, fiind de fapt o tehnologie care datează din anii 1950.

Așteptăm ca anul nou să aducă și site-uri cu propria interfață de voce care transformă un simplu site într-o experiență conversațională la scară largă. Cu ajutorul comunicării, oamenii vor interacționa diferit, față de modul în care scriu.

Progressive Web Apps

Un concept dezvoltat de Google, este o creație hibrid (site, aplicație pe mobil) prin care se pot adăuga elemente precum tranziții animate, notificații push, splash screens aplicațiilor. Astfel de aplicații continuă să se dezvolte pentru a se plia pe gusturile fiecăruia dintre noi.

Ce fac aceste aplicații interesante este faptul că nu au nevoie sa fie instalate (ci plasează o iconiță rapidă pe telefonul tău) iar la accesare se deschide aplicația care poate semăna sau chiar utiliza site-ul existent. Se încarcă rapid chiar și la o viteză slabă a internetului, trimite notificări relevante, spre o experiență completă!

Pe lângă acestea cu siguranță anul 2018 va aduce și alte surprize în materie de trenduri web design care să ne ajute să putem oferi clienților experiențe aproape de cele reale.

Ai aflat informații interesante?

Articol publicat în Articole și noutăți   Miercuri, 27 Decembrie 2017